NAV-leden houden de vinger aan de pols. En NAV stuwt die polsslag.
Met up-to-date informatie over technische ontwikkelingen, wijzigingen op het vlak van wetgeving, do’s en dont’s op het vlak van bureaumanagement…
Elke twee maanden geven we onze leden een update via NAV NEWS en driemaandelijks doen we daar het vaktijdschrift DIMENSION bovenop. Maar we publiceren op gezette tijdstippen ook korte en overzichtelijke pocketuitgaves waarin we specifieke thema’s verdiepend uitwerken.
Daarnaast bieden uitneembare billboards in NAV NEWS op een schematische manier meer helderheid.
Downloaden kan hieronder. Of probeer het via onze zoekmachine.
Fundament 2022 (pdf / 2022 pagina's)
PDG • 23-05-2022
Bouwtechnisch, juridisch of fiscaal: deze publicatie behandelt alle basiselementen voor een kwaliteitsvolle architectenpraktijk. Voor meer details verwijzen we telkens naar de uitgebreide artikels in de online kennisdatabank van NAV. Zo heb je steeds toegang tot de meest actuele informatie.
Via een aparte indicatie geven we aan welke informatie recent is gewijzigd of op het punt staat gewijzigd te worden, zodat je heel doelgericht door de teksten kan navigeren en in de kennisdatabank of op externe websites de exacte details kan raadplegen.
Binnenluchtkwaliteit in schoolgebouwen (pdf / 56 pagina's)
05-10-2020
Deze pocket is gebaseerd op de zogenaamde technische fiches voor scholenbouwers van ventilatiesystemen in scholen, die door advies- en ingenieursonderneming Arcadis ontwikkeld werden in opdracht van het Vlaams Departement Omgeving. In deze publicatie schenken we aandacht aan bepaalde, vaak voorkomende problemen i.v.m. het binnenmilieu in schoolgebouwen en hoe architecten hierop kunnen inspelen.
tags: ventilatie / binnenluchtkwaliteit / schoolgebouw / gezond bouwen
Werken met architecten in loondienst (pdf / 48 pagina's)
10-12-2019
Een batterij aan vragen schieten u wellicht te binnen als u overweegt om architecten-medewerkers in vast dienstverband aan te werven. In deze pocket komt heel wat aan bod zoals de huidige regelgeving, de organisatie van het architectenbureau, voor- en nadelen van dergelijke samenwerkingen,... Testimonials van collega's die de stap naar het werkgeverschap al langer hebben gezet verduidelijken de theorie en vertellen waarom ze de keuze gemaakt hebben en omarmen.
tags: bedienden / architecten-medewerkers / dienstverband / loondienst / werkgever
Uw wettelijke verzekeringsplicht (pdf)
04-12-2019
Uw wettelijke verzekeringsplicht is recent sterk gewijzigd. Als architect moet
u voortaan rekening houden met een dubbele verplichting. Een gevolg van de Wetten Peeters-Borsus (sinds 1 juli 2018 van kracht) en Peeters-Ducarme (sinds 1 juli 2019).
Elke wet heeft zijn eigen toepassingsgebied: de eerste wet regelt de verplichte verzekering op de tienjarige aansprakelijkheid van aannemers en andere dienstverleners in de (woning)bouw, de tweede de verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor landmeters-experten, veiligheids- en gezondheidscoördinatoren en andere dienstverleners in de bouw.
In deze pocket gaan we dieper in op beide nieuwe verplichtingen:
Welke bouwpartners vallen onder de nieuwe wetten?
Wat is het toepassingsgebied?
Wat is gedekt en wat zijn de uitsluitingen?
Wat zijn de verzekerde bedragen en periodes?
Welke polissen zijn er?
Welke (controle)verplichtingen hebt u als architect?
Voor de redactie van deze pocket werkte NAV samen met meester Gert Geerts en meester Rudy Van Turnhout van GSJ advocaten, de verzekeringsmaatschappijen AR-CO, Euromaf, Protect en -makelaar CEA en controle-organisme SECO.
tags: peeters-borsus / peeters-ducarme / verzekering / verzekeringsplicht
Fiscale en juridische knipperlichten voor de bouwsector (pdf / 44 pagina's)
SBB • 05-10-2018
In vraag- en antwoordvorm licht de studiedienst van SBB een aantal belangrijke aandachtspunten voor de bouwsector toe. U vindt op de volgende bladzijden niet alleen de maatregelen uitgelegd die specifiek op uw bedrijf of activiteit van toepassing zijn. Ook aan enkele vragen die u ongetwijfeld wel eens van uw klant-bouwheer te horen krijgt, besteedt de gids de nodige aandacht.
Dagelijks merken de accountants en belastingconsulenten van SBB dat de fiscale en juridische vragen die de professionals uit de bouwsector hen stellen, nogal eens over dezelfde knelpunten gaan. Dit heeft hen ertoe aangezet om deze gids uit te geven.
We hopen alvast dat deze beknopte gids u de weg kan wijzen door het fiscale en juridische landschap. Heeft u bijkomende vragen? SBB staat steeds ter beschikking. De medewerkers verwelkomen u graag in één van de 30 kantoren. U vindt de adressen en contactgegevens op www.sbb.be.
De Isolatiegids - Isolatiematerialen en voorbeelddiktes in functie van EPB (pdf / 100 pagina's)
Angeliques Verspeurt • 01-12-2017
Het isoleren van de bouwschil is de belangrijkste ingreep om het energieverbruik van onze gebouwen terug te dringen. In deze pocket wordt hoofdzakelijk aandacht geschonken aan de materialen.
BIM op ieders maat (pdf / 52 pagina's)
27-10-2017
Architectenbureaus die verder denken dan vandaag, kunnen niet aan BIM voorbij. Maar ze moeten de tool wel op de meest gepaste manier in hun praktijk introduceren en gebruiken. Daarbij wil deze pocket hen ondersteunen. Hij vormt een introductie voor wie de hand aan de ploeg wil slaan.
ICT valt niet meer weg te denken uit de bouw. De digitalisering geeft de sector nieuwe impulsen. De dynamiek en de almaar wijzigende noden van de sector stuwen die evolutie nog verder.
Een belangrijke ontwikkeling binnen die ICT-golf is BIM. Het is een werkmethodiek die gestaag de dagelijkse bouwpraktijk infiltreert en de komende jaren alleen maar aan belang zal winnen. Een meer geïntegreerde samenwerking tussen alle bouwpartners is de enige weg naar de toekomst. De redenen zijn velerlei: de technische en technologische evoluties en het toenemende belang van duurzaamheid, maar ook de noodzaak van een optimaal gebruik van de investeringsmiddelen en de almaar sterkere nadruk op bekommernissen als Total Cost of Ownership en Life Cycle Cost.
De klassieke aanpak van een bouwopdracht is sequentieel. Daarbij gaat de overdracht van plannen, documenten en andere informatie van de ene partij naar de andere onvermijdelijk gepaard met een verlies van informatie en efficiëntie. Die manier van werken wordt daarom steeds vaker ingeruild voor samenwerkingsvormen die integratie bewerkstelligen. BIMmen maakt deze samenwerking efficiënter.
Architectenbureaus die verder denken dan vandaag, kunnen dan ook niet aan BIM voorbij. Maar ze moeten de tool wel op de meest gepaste manier in hun praktijk introduceren en gebruiken. Daarbij wil deze pocket hen ondersteunen. Hij vormt een introductie voor wie de hand aan de ploeg wil slaan. Naast praktische tips voor de implementatie en de eerste BIM-stappen zoomen we in op de ervaringen van collega’s die deze fasen al achter de rug hebben.
Meteen een ideaal steuntje in de rug om uw laatste koudwatervrees te overwinnen.
Overheidsopdrachten voor beginners (update 2017) (pdf / 77 pagina's)
Walter Van Oerle • 27-10-2017
Komt u als architect voor de eerste maal in aanraking met overheidsopdrachten? U voelt zich ietwat verloren in de massa’s wetteksten en boeken hierover? Dan is deze praktische handleiding iets voor u.
Overheidsopdrachten zijn een zeer complexe en omvangrijke materie, welke aanleiding kunnen geven tot vele misvattingen en foute interpretaties. Het is daarenboven niet iedereen gegeven op voldoende kennis te vergaren om overheidsopdrachten te lanceren en af te werken volgens de regels van de kunst.
Dit werk beoogt een praktische handleiding te zijn voor architecten, die voor de eerste maal in aanraking komen met overheidsopdrachten en zich verloren voelen in de massa’s wetteksten en boeken die rond deze problematiek zijn opgesteld.
Deze handleiding is niet te lezen ter vervanging van de betrokken wettelijke teksten, ze beoogt alleen op een beknopte manier een overzicht te geven van de verschillende procedures en de lezer op weg te helpen in de toepassing ervan.
Fundament - leidraad voor de architect (pdf / 260 pagina's)
27-10-2017
FUNDAMENT bevat een karrenvracht aan nuttige administratieve en juridische info voor het architectenbedrijf.
FUNDAMENT bevat een karrenvracht aan nuttige administratieve en juridische info voor het architectenbedrijf.
Onze sector staat niet stil. Tal van experts wierpen opnieuw een kritische blik op alle hoofdstukken. De voornaamste wijzigingen betreffen de wetgeving rond Ruimtelijke Ordening en de energiereglementering.
We hebben alle info overzichtelijk gebundeld in de volgende hoofdstukken:
Het beroep van de architect
Het sociaal en juridisch statuut van de architect
Het management in een architectenbureau
De partners in de bouwsector
De architect in de praktijk
25-11-2016
Sinds 1 januari 2016 moet iedereen die een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt of een melding doet voor de bouw of ingrijpende renovatie van een wooneenheid voldoen aan extra verplichtingen rond ventilatie.
- Zo moet de aangifteplichtige voor de epb-startverklaring een ventilatievoorontwerp laten maken, waarin het geselecteerde ventilatiesysteem en de ruimtelijke impact ervan in kaart worden gebracht.
- Hij moet bovendien voor de epb-aangifte een verslag laten opstellen van alle epb-gerelateerde prestaties van het geplaatste ventilatiesysteem, met als leidraad de STS ventilatie (voluit: STS-P 73-1 ‘Systemen voor basisventilatie in residentiële toepassingen’).
- Om aan die verplichtingen te voldoen, moet de aangifteplichtige een ventilatieverslaggever aanstellen.
In deze nieuwe NAV-pocket gaan we dieper in op bovenstaande verplichtingen, op het kwaliteitskader dat BCCA vzw, in overleg met alle stakeholders, heeft uitgewerkt op basis van de technische specificatie STS-P 73-1, en op de taken en verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen: opdrachtgever, architect, ventilatieverslaggever, epb-verslaggever, installateur.
Als architect vervult u een actieve rol in de realisatie van een kwaliteitsvolle ventilatie-installatie. U moet uw bouwheer informeren over de noodzaak van een goede ventilatie en over het feit dat hij een ventilatieverslaggever moet aanstellen. U moet hem helpen bij de keuze van het meest geschikte ventilatiesysteem. In uw ontwerp moet u rekening houden met de wensen van uw opdrachtgever rond ventilatie. En als u dat wilt, kunt u nog verder gaan en bepaalde taken van de ventilatieverslaggever op u nemen.
Auteursrecht voor architecten. Fiscaal en juridisch toegelicht. (pdf / 40 pagina's)
Colette Demil en Staf Bellens • 13-10-2016
Een architectenkantoor komt met verschillende domeinen van auteursrecht in aanraking. Het meest voor de hand liggende is het ontwerpmatige. Naast het juridische is auteursrecht voor de architect ook fiscaal en boekhoudkundig te benaderen.
Een architectenkantoor komt met verschillende domeinen van auteursrecht in aanraking. Het meest voor de hand liggende is het ontwerpmatige.
Zo heeft u er zeker al bij stilgestaan of er een juridische manier bestaat om uw creaties (beter) te beschermen. Want wat bijvoorbeeld wanneer een bouwheer uw plan door een andere architect laat uitvoeren? Maar er is meer. Binnen de operationele werking van uw kantoor is auteursrecht nooit veraf. Wie bezit de auteursrechten wanneer een medewerker iets voor een kantoor ontwerpt? In welke mate kan u foto’s van uw gebouwen gebruiken op uw website of voor ander promotiemateriaal? etc.
Naast het juridische is auteursrecht voor de architect ook fiscaal en boekhoudkundig te benaderen. Zo kan een auteur zijn auteursrechten verkopen of in licentie geven en hiervoor een vergoeding ontvangen. De vergoeding kan onder bepaalde voorwaarden fiscaal gunstig belast worden. Meer nog, het inkomen kan tot een bepaalde grens niet worden gekwalificeerd als een beroepsinkomen waardoor er ook sociale zekerheidsbijdragen worden bespaard.
In deze pocket krijgt u de antwoorden van mr. Bart Van Besien en mr. Lien Van de Kelder van Sirius Legal en Gregory Henin van SBB Accountants & Adviseurs. Zij lichten u toe hoe u juridisch en boekhoudkundig met auteursrecht dient om te gaan.
Binnenisolatie bij renovatie (pdf / 44 pagina's)
Angeliques Verspeurt • 01-03-2016
Deze pocket is bedoeld als een handleiding voor de binnenisolatie van muren in massief metselwerk.
In deze pocket vindt u een verklaring van de belangrijkste bouwfysische begrippen, een beschrijving hoe u inwendige condensatie kunt vermijden en een overzicht van de verschillende soorten binnenisolatiesystemen, ingedeeld volgens de methodiek om inwendige condensatie tegen te gaan of volgens de draagsystemen of bevestigingstechnieken. We sluiten af met de belangrijkste aandachtspunten voor de toepassing van binnenisolatie.
Werken in bouwteam - een innovatief bouwproces (pdf / 35 pagina's)
Colette Demil & Staf Bellens • 01-02-2016
Bouwteams, Design & Build, DB(F)M(O): bijna dagelijks worden wij met deze termen om de oren geslagen. Maar wat wordt er precies onder verstaan? Welke kansen bieden deze nieuwe vormen van aanbesteden en samenwerken? Met welke aandachtspunten moet u rekening houden als ontwerper, aannemer of opdrachtgever?
tags: bouwteam / samenwerken
Wetten, Normeringen en Certificaten (pdf / 39 pagina's)
Colette Demil & Staf Bellens • 01-12-2015
In deze handige pocketuitgave verneemt u waarom de technische voorlichtingen (TV) erg belangrijk zijn en waarom de technische specificaties (STS) zeker uw aandacht verdienen.
tags: wetten / normen / certificaten
Infiltratiewaaier: overzicht verschillende type infiltratiesystemen (pdf / 30 pagina's)
Julie Alboort • 01-05-2015
Deze Infiltratiewaaier biedt u een helder overzicht van de verschillende types infiltratiesystemen die bij woningbouwprojecten toegepast kunnen worden. Per infiltratievoorziening geven we een beknopte omschrijving van het systeem en een indicatie van het toepassingsgebied. We zetten ook telkens de voor- en nadelen naast elkaar.
tags: infiltratie
Samenwerken in een ontwerpteam (pdf / 46 pagina's)
Colette Demil & Staf Bellens • 01-04-2015
Samenwerking is voor architecten vandaag vaste prik, zowel in eenmanspraktijken als in grotere bureaus.
In deze pocket ligt de focus op de samenwerkingsvormen waarin partners op gelijkwaardige basis naast elkaar staan ten opzichte van de opdrachtgever, en dus niet op onderaanneming.
tags: ontwerpteam / samenwerken
Bestaande gebouwen ifv EPB (pdf / 82 pagina's)
Angeliques Verspeurt & Benny Craenhals • 01-09-2014
Vanaf 1 januari 2015 zijn er belangrijke wijzigingen op het vlak van EPB-eisen voor werkzaamheden aan bestaande gebouwen die vallen onder de stedenbouwkundige aanvraag of meldingen met een uitgebreide dossiersamenstelling.
U vindt alles terug in vier handige hoofdstukken:
Hoofdstuk 1: De eisen die zullen opgelegd worden bij het na-isoleren van bestaande scheidingsconstructies.
Hoofdstuk 2: De installatie-eisen
Hoofdstuk 3: De nieuwe omschrijving “ingrijpende energetische renovatie.”
Hoofdstuk 4: Wat kunt u uw opdrachtgever adviseren wanneer bepaalde eisen onhaalbaar zouden blijken?
tags: EPB
Een schadegeval! Wat nu? (pdf / 50 pagina's)
Colette Demil & Staf Bellens • 01-05-2014
Deze pocket maakt u wegwijs in het doolhof van het schadegeval.
Wanneer bent u aansprakelijk voor schade? Moet u altijd schadevergoeding betalen? Hoeveel bedraagt die dan? Hoe worden betwistingen opgelost, hetzij gerechtelijk, hetzij buitengerechtelijk? Kunt u mogelijke schadeclaims beperken in uw contract?
tags: schadegeval
Waterrobuust Bouwen: Bouwen en Renoveren in overstromingsgevoelig geboed (pdf / 56 pagina's)
Julie Alboort, Bernard Desmet • 01-04-2014
Deze handige gids zet de mogelijkheden van waterrobuust bouwen op een rijtje voor architecten. In het eerste deel bespreken we de concepten van waterrobuust bouwen. In het tweede deel vindt u een geïllustreerd overzicht van waterrobuuste referentieprojecten in Vlaanderen. Tot slot bekijken we de visie van de verzekeraars op bouwen en verbouwen in overstromingsgevoelig gebied.
tags: waterrobuust / overstroming / renoveren
Werfoverleg - Hoe een centrale rol opnemen als architect? (pdf / 38 pagina's)
Staf Bellens & Geert Michaux • 01-11-2013
Deze publicatie leert u daarom de do's en dont's op het vlak van planning van een werf, de rondgang, de vergadering en het werfverslag. Zo kunt u als architect een centrale rol opnemen in het bouwproces.
Budget en termijnoverschrijding bij bouwprojecten (pdf / 41 pagina's)
Staf Bellens • 01-03-2013
U vindt in deze uitgave om te beginnen de spelregels in verband met het naleven van de timing en het budget. Daarnaast verneemt u hoe het zit met uw verzekering als er een geschil rijst.
tags: budget / termijn / overschrijding
Luchtdicht Bouwen, stap voor stap naar een luchtdicht ontwerp (pdf / 57 pagina's)
Frank Putteneers (Belgaclima) & Angeliques Verspeurt • 01-01-2013
Deze pocket vormt een eerste stap op weg naar luchtdicht bouwen, zowel voor massief bouwen als voor houtskeletbouw.
tags: luchtdicht / ontwerp
Bouwakoestiek; een handleiding voor de architect (pdf / 79 pagina's)
Marcelo Blasco • 01-12-2012
•Inleiding en basisconcepten
•Bouwakoestiek in de praktijk
•Overzicht laboratoriumresultaten voor verschillende constructiematerialen
tags: akoestiek
Fiscale en juridische knipperlichten in de bouwsector (pdf / 34 pagina's)
SBB studiedienst • 01-07-2012
in vraag- en antwoordvorm worden een aantal belangrijke aandachtspunten voor de bouwsector toegelicht.
Instap, overname en continuïteit in een architectenbureau (pdf / 50 pagina's)
Colette Demil & Staf Bellens • 01-06-2012
Deze pocket bundelt aandachtspunten die bij een instap, overname of samenwerking van belang zijn.
tags: instap / overname / architectenbureau / continuïteit
ABC van de architectenvennootschap (pdf / 62 pagina's)
Filip Van Zeebroeck (SBB); Koen Vidts (OvA), Steven Daelman (Ar-Co), Marijke Evens (Protect), Sander • 01-05-2012
Volgende items worden in de brochure behandeld:
- Wat is een vennootschap?
- De typische kenmerken van een architectenvennootschap
- Wat zijn mogelijke drempels in het samenwerken tussen architecten?
- Ingroeien in een bestaande vennootschap
- Stappenplan om tot een architectenvennootschap te komen
- Veel gestelde vragen over het onderwerp
- Nuttige adressen
tags: vennootschap
Nabuurschap en zijn juridische gevolgen voor uw bouwproject (pdf / 34 pagina's)
Staf Bellens • 01-03-2012
Deze brochure die gaat in op een hele resem vragen in verband met nabuurschap. Ze zijn opgesteld om de interactie te verbeteren tussen architect en andere actoren in het bouwproces.
tags: nabuur
Gelijmde wapening voor de versterking van betonconstructies (pdf / 31 pagina's)
Els Verstrynge (KUL), Brenda Debbaut & Stijn Matthijs (Ugent), Bram Dooms & Filip Van Rickstal (WTCB • 01-01-2012
Deze technische NAV-pocket, opgesteld in samenwerking met de partners van het IWT-project, geeft u een beschrijvende basis om gelijmde wapening toe te passen. Er wordt geen berekeningsmethode omschreven. Dit is een pocket die u de mogelijkheden en aandachtspunten van de techniek leert kennen.
Veiligheidscoördinatie in vraag en antwoord (pdf / 86 pagina's)
Luc Proesmans (Bouwunie) • 01-10-2011
In samenwerking met Bouwunie, de Unie van het KMO Bouwbedrijf en VEKMO, (her)publiceerde NAV een handig pocket waar de veiligheidscoördinatie in 37 vragen en antwoorden wordt behandeld.
tags: veilig / coördinatie
Juridisch statuut van zelfstandige medewerkers in het architectenbureel (pdf / 26 pagina's)
Meester Tom Peeters • 01-09-2011
De keuze voor een zelfstandige samenwerking tussen een architectenbureau en een zelfstandige medewerker is mogelijk. Daartoe is het aangewezen dat de partijen een goede overeenkomst maken maar ook rekening houden met een aantal aandachtspunten. In deze brochure zijn de voornaamste voorwaarden samengevat en wordt er aandacht besteed aan veel gestelde vragen van confraters.
tags: juridisch / zelfstandig / medewerker / architectenbureel
De Maatschap, een flexibele samenwerkingsvorm voor architecten (pdf / 26 pagina's)
Staf Bellens • 01-01-2011
In deze pocket worden de mogelijkheden van een maatschap belicht. U verneemt wat deze vennootschapsvorm inhoudt en waarvoor hij geschikt is.
Efficiënte Public relations voor de architect. Tips voor communicatie (pdf / 56 pagina's)
Colette Demil & Staf Bellens • 01-01-2011
Deze brochure biedt u een overzicht van de middelen en vele praktische tips om te communiceren. Opmaak van een marketing- en communicatieplan, portfolio, netwerking, pers en media, online media, deontologie en nog vele andere thema’s komen hier aan bod.
tags: public / relations / communicatie / marketing
Het stilleggen van de bouwplaats (pdf / 34 pagina's)
Staf Bellens • 01-01-2011
3 aspecten worden belicht:
-Stillegging wegens een bouwmisdrijf
-Stillegging wegens andere redenen
-Stillegging wegens een faillissement van een bouwpartner
tags: stilleggen / bouwplaats
De Oplevering (pdf / 22 pagina's)
Staf Bellens • 01-11-2010
Deze pocket behandelt de kernelementen van de oplevering voor de gewone private aanneming, de aanneming die ressorteert onder de woningbouwwet en de aanneming van overheidsopdrachten.
tags: oplevering
Informatie- en Adviesplicht van de architect (pdf / 26 pagina's)
Staf Bellens • 01-04-2010
In het eerste deel wordt een referentiekader geschetst waarop u kunt terugvallen om uw verplichting tot informatie, advies en bijstand concreet in te vullen.
In het tweede deel wordt in detail de informatie- en adviesplicht van de architect bekeken bij de keuze van de aannemer in geval van private of overheidsopdrachten; de veiligheidscoördinatie; de sociale en fiscale controle van de aannemer; de btw en de fiscale voordelen in geval van energievriendelijke investeringen; de tussenkomst van een deskundige bij een bouwgeschil.
tags: informatie / advies / plicht
DIMENSION 69 (jul-aug-sept 2023) (pdf / 60 pagina's)
13-09-2023
- Interview Dirk Somers, Bovenbouw Architectuur: “Elk gebouw zijn eigen persoonlijkheid”
- Als architect op het beklaagdenbankje na arbeidsongeval op de werf?
- Project in de kijker: In de stad, op korrel van de stad
- Tentoonstelling: Architectuurbiënnale Venetië
DIMENSION 68 (maa-apr-mei 2023) (pdf / 80 pagina's)
22-05-2023
- Dimitri Minten, Tim Vekemans & Bob Van Abbenyen (RE-ST): “Honger naar maatschappelijke verbredingvan het beroep”
- Project in de kijker: Straf! KABO Beringen - School lopen in industrieel erfgoed
- Dossier: ARCHITECT@WORK Kortrijk met focus op Super Skin
- Ruimtelijk rendement: Circulair kantoor blaast grauwe industriezone nieuw leven in
DIMENSION 67 (jan-feb 2023) (pdf / 60 pagina's)
16-03-2023
- Bertrand Evrats, he-architectes: “Elk ontwerp moet kunnen blijven evolueren”
- Ruwbouw: nooit meer vochtproblemen door condensatie in wanden
- Project in de kijker: Het BMCC: een bescheiden kolos
- Architour: Perneel Osten architecten
DIMENSION 66 (okt-nov-dec 2022) (pdf / 56 pagina's)
17-11-2022
- Interview Evy Waegeneire: “Er ligt voldoende potentieel in het bestaande woningpark”
- Graven? Ja, maar op een veilige manier!
- Project in de kijker: Musée des Beaux-Arts Charleroi
- Architour: dhoore_vanweert architecten
DIMENSION 65 (jul-aug-sep 2022) (pdf / 72 pagina's)
01-10-2022
- Interview Architectuuratelier Dertien12
- Project in de kijker: ZNA Cadix verknoopt stad en zorg
- Architour: BEL architecten
DIMENSION 64 (apr-mei-jun 2022) (pdf / 68 pagina's)
10-06-2022
- Interview Tinne Verwerft – murmuur architecten
- Tools & beroepspraktijk: Geld lenen aan je vennootschap: wat zijn de fiscale gevolgen?
- Project in de kijker: Porta 1070: Kerk en school herdacht
DIMENSION 63 (jan-feb-maa 2022) (pdf / 56 pagina's)
25-03-2022
- Interview Bas Wauman & Olivier Daelman
- Project in de kijker: Toren van boeken, symbool van wetenschap en modernistisch erfgoed
- (g)een architectuurwedstrijd: over de Open Oproep
- Portfolio: Medische groepspraktijk De Linde
DIMENSION 62 (okt-nov-dec 2021) (pdf / 60 pagina's)
26-11-2021
- Interview Serge Landtmeters & Pascal Rahier - LRArchitectes
- Over de toekomst van modernistisch erfgoed
- Project in de kijker: Van modernistisch paviljoen tot museaal object - Park d’Avroy Luik
- Portfolio: Renovatie en uitbreiding woning uit de 18de eeuw
Dimension 59 (jan-feb-maa 2021) (pdf / 60 pagina's)
23-03-2021
- Interview Delmulle Delmulle architecten: “Vorm is het logische uitvloeisel van een intensief proces”
- Project in de kijker - HQ DPG MEDIA: Sculpturale mediatoren zet ontwikkeling stationsbuurt op de rails
- Installatie & techniek: Ongewenste straling van distributiecabines? Zo pak je het aan
- Uitzichtloos: Wedstrijd gewonnen, maar geen zicht op realisatie van uitkijktorens
Dimension 58 (okt-nov-dec 2020) (pdf / 68 pagina's)
09-12-2020
- Interview LAVA Architecten: “Architectuur wordt beleefd in de tijd, niet geconsumeerd”
- Sociale woningbouw Schaerdeke, Lo-Reninge
- Project in de kijker: CHC MontLégia ziekenhuis
- Detail uitgelicht: 3D geprinte woning van Kamp C
Dimension 57 (jul-aug-sep 2020) (pdf / 68 pagina's)
16-09-2020
- voorwoord: Hét moment om te investeren Door NAV-voorzitter Dirk Mattheeuws
- @Home: Prof. ir.-arch. Leo Van Broeck – BOGDAN & VAN BROECK. Door Staf Bellens en Colette Demil
- Project in de kijker: goederenstation Gare Maritime op Thurn & Taxis Brussel. Door Staf Bellens en Colette Demil
- Vrouwenhuis in Ouled Merzoug: Building Beyond Borders. Door Arnaud Tandt
- Specialist: GISO Machelen: conceptmatig naar een goede binnenluchtkwaliteit.
Dimension 56 (april-mei-juni 2020) (pdf / 68 pagina's)
16-06-2020
- voorwoord: Terechte vragen bij
een strenger S-peil Door NAV-voorzitter Dirk Mattheeuws
- @Home: Brice Polomé van Goffart Polomé architectes. Door Staf Bellens en Colette Demil
- Project in de kijker: Antwerpse Provinciehuis. Door Staf Bellens en Colette Demil
- LABIOMISTA, een project van Koen Vanmechelen, gerealiseerd in
samenwerking met de stad Genk, is een kruising tussen een park en
een totaalkunstwerk. Door Arnaud Tandt
- Specialist: De oprichting van je vennootschap: verlies de administratieve aandachtspunten niet uit het oog. Door SBB Accountants & Adviseurs
Dimension 55 (jan-feb-maa 2020) (pdf / 68 pagina's)
14-02-2020
- voorwoord: S-...peil Door NAV-voorzitter Kati Lamens
- @Home: Saar Meganck en David Dhooge - Door Staf Bellens en Colette Demil
- Stad in de kijker: Minister-president Rudi Vervoort, Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Door Staf Bellens en Colette Demil
- RESERVOIR A gaf het Maison de la Laïcité in Charleroi een budgetvriendelijke make-over. Door Arnaud Tandt
- Specialist: Beton in de circulaire economie - Het gebruik van gerecycleerde granulaten. Door WTCB.
Dimension 54 (okt-nov-dec 2019) (pdf / 80 pagina's)
14-12-2019
- voorwoord: Vlaams regeerakkoord blaast warm
en koud voor bouwsector Door NAV-voorzitter Kati Lamens
- @Home: Bruno Deraedt en Alexis Versele – BAST architects & engineers Door Door Staf Bellens en Colette Demil
- Stad in de kijker: Burgemeester Maxime Prévot, Namen. Door Staf Bellens en Colette Demil
- LABIOMISTA, een project van Koen Vanmechelen, gerealiseerd in
samenwerking met de stad Genk, is een kruising tussen een park en
een totaalkunstwerk. Door Arnaud Tandt
- Specialist: Opgelet voor grondbewegingen en de eruit
voortvloeiende vervormingen? Door WTCB.
Dimension 53 (jul-aug-sep 2019) (pdf / 80 pagina's)
03-09-2019
- Editorial: Wie professionaliseert, die blijft
- Jo Crepain Prijs 2019: interview POLO architects
- D / a | Verbind de stad! - “Festival van de architectuur”
- Gemeente in de kijker: Knokke-Heist
Dimension 52 (apr-mei-juni 2019) (pdf / 100 pagina's)
12-06-2019
- voorwoord: Een klimaatintendant? Laat haar maar komen! Door NAV-voorzitter Kati Lamens
- @Home: MODULO architects. Door Door Staf Bellens en Colette Demil
- Stad in de kijker: Geraardsbergen – Ninove – Oudenaarde. Door Staf Bellens en Colette Demil
- Het verhaal van twee scholen - Areal Architecten. Door Arnaud Tandt
- Specialist: Hoe een lek- en drukproef uitvoeren op verwarmingsinstallaties? Door WTCB.
Dimension 51 (jan-feb-maa 2019) (pdf / 68 pagina's)
11-02-2019
- voorwoord: Verkiezen is winnen? Over de nakende Europese, federale en gewestelijke verkiezingen
- @Home: DMOA – ir.-arch. Benjamin Denef en Matthias Mattelaer. Door Staf Bellens en Colette Demil
- project in de kijker: Nieuwe achterbouw voor art deco woning biedt verlichting (Polygoon Architectuur)
- Stad in de kijker: Bouwmeester G. Maillis, Charleroi. Door Staf Bellens en Colette Demil
- Project: G-LAB (Tom Callebaut (tc-plus): een oefenplek in gastvrijheid. Door Arnaud Tandt.
- Specialist: De norm over binnen bepleisteringen is vernieuwd! Door I. Dirkx, ir., projectleider, laboratorium ruwbouw- en afwerkingsmaterialen, wtcb
Dimension 50 (okt-nov-dec 2018) (pdf / 84 pagina's)
06-12-2018
- @home: passie én business - Verdickt & Verdickt ARCHITECTEN. Door Colette Demil en Staf Bellens.
- Nieuwe openhuizendag Mijn Thuis Op Maat - Bijna 130 inspirerende voorbeelden. Architecten omarmen innovatieve woonvormen,
maar regelneverij vormt rem op grote doorbraak. Door Pieter De Groote.
- PROJECTEN IN DE KIJKER: Infrastructuur voor vliegtuigspotters in Zaventem (Architecten Delobelle), Woonzorgcentrum OLV Fase Noord te Bornem (Studio Klein Brabant), Nieuw samengesteld gezin vindt thuis in
moderne, praktische woning te Sint-Niklaas (MAN-architecten), Gebouwen Rental Pumps (HA Architects)
- Prefab, ook voor renovaties. Door het Labo Renovatie van het WTCB
- Regio in de kijker: de West-Vlaamse Intercommunale WVI - “Wij zijn een kennisplatform”
Dimension 49 (jul-aug-sep 2018) (pdf / 84 pagina's)
27-11-2018
- Voorwoord: Stellingenoorlog. Over de verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheid voor aannemers en andere dienstverleners in de bouw. Door Kati Lamens.
- @home: Renaud Chevalier en Nico Luyten - ASSAR LlOX Architecten. Door Colette Demil en Staf Bellens
- projecten in de kijker: Multum kantoor (Wetteren), Hulpia architecten; Villa C in Zoersel, architect Christophe Baetens; Solvay City Lights, TRI-O (MODULO architects (BE), Schmidt Hammer Lassen (DK), VK Engineering (BE); inspiratiewoning in Oosterzele, ABS Bouwteam i.s.m. architecten Govaert & Vanhoutte
- stad in de kijker: Vilvoorde, met burgemeester Hans Bonte. Door Staf Bellens en Colette Demil.
- reportage: Architectuurbiënnale Venetië 2018. FREESPACE. Door ir.-arch. Arnaud Tandt.
- Technisch: Een norm voor zichtbeton (prNBN 15-007). Door ir.-arch. Lieven Verbruggen, Artex Ingenieurs & Architecten
Dimension 48 (apr-mei-jun 2018) (pdf / 86 pagina's)
19-06-2018
- Voorwoord: Lokale besturen en architecten: natuurlijke bondgenoten. Over het verkiezingsmemorandum van NAV. Door Kati Lamens.
- @home: David Driesen en Tom Verschueren van dmvA. Door Colette Demil en Staf Bellens
- projecten in de kijker: Bouwen en herinrichten van kantoorgebouw Televic – Izegem, TV Architectenbureau Naert & Declerck-Daels, Architecten; Verbouwing en renovatie van lifestyle concept store drafabGREEN – Poperinge, Spoor 9 Architecten bvba; Tweewoonst in Kappelle op den Bos, De Smet - Van den Bergh Architecten;
- project: designwinkel in Drongen, WE-S architecten
- stad in de kijker: burgemeester Jean-Luc Roland van Ottignies-Louvain-La Neuve
- verslag van infosessie 'Conceptmatig een goed zomerconfort creëren', door Philip Declercq.
- specialist: De aansprakelijkheid van de veiligheidscoördinator. Door Tom Cromphout, jurist studiedienst Protect
Dimension 47 (jan-feb-maa 2018) (pdf / 74 pagina's)
01-03-2018
- Voorwoord: Marketing maakt betere architectuur mogelijk (n.a.v. de Jo Crepain Prijzen), door Kati Lamens
- @home: Jan Maenhout, Atelier MA+P. Door Colette Demil en Staf Bellens
- Projecten in de kijker: CREAGORA, gebouw van de Christelijke Mutualiteit - Champion. Ontwerpteam: architectuur: Tijdelijke vereniging
ATELIER 4D en Ad’A, stabiliteit: studiebureau Stoffel & Partners, speciale
technieken: JZH & PARTNERS SCRL, akoestiek: AVEA CONSULTING – CSD ingenieurs, EPB-bureau: EnerConsult SA, studiebureau brandpreventie: Studiebureau Delta GC; Nulenergiewoning in beton en staal – Roeselare, door ROBUUST architectuur&onderzoek; Een verruimende interpretatie van een hoeve in H-vorm (eengezinswoning) – Borgloon door Krist Michiels & Siegert Saeren – Sam Architecten; Herbestemming met medisch-sociaal karakter van voormalige campus ‘Den Brandt’ – Brandpunt Boom, ontwerpteam: architectuur: Baro Architectuur bvba in samenwerking met Sum Project, stabiliteit: Sum Project, technieken:
Arch & Teco nv, Gent.
- Technisch: 5 tips en 5 misverstanden bij geluidsisolatie en akoestiek, door Marcelo Blasco, i.k.v. het project IDEA, 'Innovatieve Details in de binnenAfwerking'
- Stad in de kijker: burgemeester Peter Vanvelthoven van Lommel. Door Colette Demil en Staf Bellens.
- Project: Kanaal Brussel van barrière naar binding, met projecten van BOGDAN & VAN BROECK, Neutelings-Riedijk, Greisch, V+/TRANS/MVA, BC Architects & Studies, TETRA architecten en Office Kersten Geers David Van Severen, Nicolas Firker Architects en Bureau Bas Smets. Door Arnaud Tandt.
Dimension nr. 46 (okt-nov-dec 2017) (pdf / 86 pagina's)
01-12-2017
- Voorwoord: Deutschland Über alles? over ereloonbarema's. Door Kati Lamens
- @home: Jan Moens en Toon Kalhöfer (Bureau Bouwtechniek). Door Colette Demil en Staf Bellens
- projecten in de kijker: Markt Oudenaarde van Abscis Architecten; kantoorgebouw BVB Sint-Denijs-Westrem van Set-Office Architects, Filip Cleynen en Nele Mortelmans (interieur) en Govaert & Vanhoutte Architects (ruwbouw); verbouwing en restauratie station Deerlijk, door Pascal Schneider Architectuur; Nieuwbouw gebouw gemend gebruik (woning en kantoor in Bornem), door Studio Klein Brabant (Architectuur en interieur).
- Technisch: Hoe oververhitting in scholen aanpakken en het binnenklimaat optimaliseren? In het kader van het project 'Bouw Gezond'. Door Jo Weltens
- project: 'Verveld', Woning Roelants (1962) - Willy Van Der Meeren - Restauratie (2017- Callebaut Architecten. Door Arnaud Tandt
- stad in de kijker: Burgemeester Kurt Van Ryckeghem van Waregem. Door Colette Demil en Staf Bellens
-
Dimension nr. 45 (jul-aug-sep 2017) (pdf / 92 pagina's)
07-09-2017
- Voorwoord: de kikker in de kookpot (over de stijgende verantwoordelijkheden van de architect) - door NAV-voorzitter Kati Lamens
- @home: Ralf Coussée en Klaas Goris, Coussée en Goris architecten - door Staf Bellens
- Technisch: Ventilatiesysteem D plaatsen in een renovatieproject – Tim Peeters Architecten - door Mieke Bonnarens
- Groeninghe jeugdherberg in Kortrijk van URA Yves Malisse en Kiki Verbeeck - door Arnaud Tandt
- Stad in de kijker - burgemeester Eric Vos - Turnhout
- Wegwijs in de actuele brandwetgeving - publiredactioneel Infosessies brand met partners Benor, De Coene, Febe, Foamglas, Piropro, Xella, Promat, door Philip Declercq
Dimension nr. 44 (apr-mei-jun 2017) (pdf / 88 pagina's)
21-04-2017
- ARCHITECT@HOME: Paul Corbeel, CEO VK Architects & Engineers
- Regelgeving: Tips voor een vlotte omgang met archeologie
- Stad in de kijker: Hasselt
- Event: ARCHITECT@WORK 2017
Dimension nr. 43 (jan-feb-maa 2017) (pdf / 84 pagina's)
15-02-2017
- Voorwoord: Less is more. Master wat is uw plan? Over de renovatie-adviseur (Kati Lamens)
- @home: Ingenieur-architect Charlotte Nys - Origin (Staf Bellens)
- de nieuwe spelregels voor de omgevingsvergunning (Staf Bellens)
- project: Maison Stephane Hessel, nieuwe baken in de stad - Julien De Smedt - JDS architects (Arnaud Tandt)
- stad in de kijker: burgemeester Lieven Dehandschutter - Sint-Niklaas (Staf Bellens en Colette Demil)
- EPN en S-peil: een nieuw hoofdstuk in het Vlaamse epb-verhaal (Philip Declercq) (n.a.v. NAV-infosessie)
Dimension nr. 42 (okt-nov-dec 2016) (pdf / 76 pagina's)
23-11-2016
- “Ja, ik schets nog al onze concepten met de hand” - Jef Van Oevelen
- Stad in de kijker - Rudy Demotte – Doornik
- Waterdichtheid van buitenschrijnwerk - Prestaties en principes
- Duurzame uitbreiding met kalkhennepbeton - Supermarkt Berlare - Martens Van Caimere Architecten
Dimension nr. 41 (jul-aug-sept 2016) (pdf / 96 pagina's)
24-08-2016
- Nieuw administratief centrum, Aalst - Abscis Architecten
- opinie - Kati Lamens - Is het klimaat rijp voor verandering?
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Jos Leyssens - Licence To Build
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Christoph D’Haese - Aalst
- specialist - Pieter De Groote - archeologienota
- interview - Arnaud Tandt - OFFICE Kersten Geers David Van Severen – Muller Van Severen - Fien Muller en Hannes van Severen
- verslag - Arnaud Tandt - Architectuurbiënnale Venetië
Dimension nr. 40 (apr-mei-jun 2016) (pdf / 82 pagina's)
15-06-2016
- cover - BAEV - residentie Passacaille
- opinie - Kati Lamens - "Renoveren zonder architect? Je bent toch niet gek?"
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Dirk D'herde en Jean-Paul Muyle: archipelago, fusie van ar-te en BAEV
- project - Arnaud Tandt - Kanaal Vervoordt r.e. - Bogdan & Van Broeck
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Oostende - Johan Vande Lanotte
- specialist - Gert Geerts - U wordt voor de strafrechter gedaagd: geeft uw rechtsbijstandsverzekeraar verstek?
Dimension nr. 39 (jan-feb-maa 2016) (pdf / 78 pagina's)
15-02-2016
- cover - passiefbouwschool Zonnekind in Kalmthout - B-architecten
- opinie - Kati Lamens - Darwin en de architect (over burn-out en de grote taken en verantwoordelijkheden voor de architect)
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Sven Grooten - B-architecten
- project - Arnaud Tandt - Centre du design - Mons - Matador
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Roeselare - Luc Martens
- specialist - Catherine Lootens - Levenslang voor LED-verlichting?
Dimension nr. 38 (okt-nov-dec 2015) (pdf / 62 pagina's)
15-12-2015
- cover: project Le Lorrain - MDW architecture
- opinie - Kati Lamens - Oef, de elektronische registratieplicht is verleden tijd voor de architect!
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Gilles Debrun en Marie Moignot - MDW architecture
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Genk - Wim Dries
- project - Arnaud Tandt - Woning Sint-Amandsberg - Volt-architecten
- specialist - Saskia Gabriël - Aandachtspunten bij balansventilatie - de keuze voor het warmteterugwinsysteem
Dimension nr. 37 (jul-aug-sep 2015) (pdf / 86 pagina's)
15-09-2015
- cover - het voorgebouw van het huis van Kenniswerk - Fraunhofer IAO, Stuttgart (c) Trilux
- opinie - Kati Lamens - Overheidsopdrachten: kans of kansspel?
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Luc Vanhout - Architects in Motion
- specialist - Pieter De Groote - Werken in bouwteam - hoe pak je het aan?
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - La Louvière - Jacques Gobert
- project - Arnaud Tandt - Tijdelijke school Neder-over-Heembeek - V+
Dimension nr. 36 (apr-mei-jun 2015) (pdf / 94 pagina's)
15-06-2015
- cover - sociale woonwijk Venning - Kortrijk - Buro II & Archi+I
- opinie - Kati Lamens - administratieve vereenvoudiging of simplificatie (over as built attest)
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Christine Conix - Conix RDBM Architects
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Kortrijk - Vincent Van Quickenborne en Wout Maddens
- project - Arnaud Tandt - Weekendhuis Wachtebeke - GAFPA
- rondetafel - Staf Bellens - verzekeringen - Komt de verplichte verzekering voor de aannemer er eindelijk?
Dimension nr. 35 (jan-feb-maa 2015) (pdf / 78 pagina's)
15-02-2015
- cover - European Council and Council of the European Union (BE) - Philippe Samyn and Partners architects & engineers, LEAD and DESIGN PARTNER
- opinie - Kati Lamens - de krachten bundelen (renovatiepact)
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Peter Vermeulen - Stramien
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Brussel - Yvan Mayeur
- project - Arnaud Tandt - Kunstenpaviljoen in Lokeren - plusofficearchitects
- specialist - Julie Alboort - poreuze betonblokken als infiltratiesysteem bij een woning
Dimension nr. 34 (okt-nov-dec 2014) (pdf / 62 pagina's)
15-12-2014
- cover - Speelpleinstraat in Merksem 51N4E
- opinie - Kati Lamens - Mogen we a.u.b. samenwerken? (Scholen voor Morgen)
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Freek Persyn - 51N4E
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Bergen - Elio Di Rupo
- project - Arnaud Tandt - het bouwmaterialendorp tetra architecten holcim award
- specialist - Kristof De Smedt - Bitpower - Hoe schrijf ik als architect de automatisatie van zonwering voor in het lastenboek?
Dimension nr. 33 (jul-aug-sept 2014) (pdf / 78 pagina's)
15-09-2014
- cover - nieuwe hoofdzetel met showroom van Verano - architectenbureau Lowette
- opinie - Kati Lamens - architectuurwedstrijden: gokken verboden?
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Karel Lowette - architectuurbureau Lowette
- @stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Leuven - Louis Tobback
- interview - Arnaud Tandt - Ryue Nishizawa SANAA
Dimension nr. 32 (apr-mei-jun 2014) (pdf / 70 pagina's)
15-06-2014
- cover - JDS Architecten - The Iceberg (Belgian Building Award)
- opinie - Kati Lamens - onafhankelijkheid van de architect
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Luc Binst - Crepain Binst Architecture
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Antwerpen - Rob Van de Velde
- specialist - Staf Bellens - werken in bouwteam
Dimension nr. 31 (jan-feb-maa 2014) (pdf / 86 pagina's)
15-02-2014
- cover - Mass architects
- opinie - Danny Windmolders - Keep It Simple, Stupid - over vernieuwingsgericht bouwen, maar met de juiste focus
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Ludo Bekker - A33 architecten
- specialist - Liesje Van Gelder - invloedrijke parameters voor energieverbruik en zomercomfort van energiezuinige woningen
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Brugge - Renaat Landuyt
- specialist - bijzondere btw-regeling voor architecten - btw verschuldigd naarmate van de ontvangst van de erelonen
- specialist - Infosteel - oppervlaktebescherming van staal in de bouw
- specialist - Joris Wouters - omgaan met een wispelturige bouwheer
- dossier - Staf Bellens - betaalbaar bouwen
Dimension nr. 30 (okt-nov-dec 2013) (pdf / 86 pagina's)
15-12-2013
- cover - gerechtsgebouw Hasselt - J. Mayer H. Architects, a2o architecten, Lens°Ass architecten
- opinie - Danny Windmolders - 50 jaar Orde: en plots was er een hervorming
- @home - Colette Demil en Staf Bellens - Edith Wouters en Paul Vandenbussche - TEEMA architecten
- stad in de kijker - Colette Demil en Staf Bellens - Willy Demeyer - Luik
- specialist - Lore Derdeyn & Joris Wouters - Mijn bouwheer stelt mij in gebreke. Wat nu?
- dossier - Staf Bellens - bouwkosten: het topje en de ijsberg
- dossier - Colette Demil en Staf Bellens - dossier: trends in de zorgarchitectuur
- specialist - Jan Lagast - Piet Delagaye (Istema) en Rita Agneessens (Buro II & Archi+I) - een duidelijke focus zorgt voor meer stabiele inkomsten
Dimension nr. 29 (jul-aug-sept 2013) (pdf / 104 pagina's)
15-09-2013
- cover - London Tower - Conix RDBM Architects
- opinie - Danny Windmolders - Schaakmat? Over hoogbouw
- @home - Colette Demil en Staf Bellens - Bart Cobbaert - denc!-studio
- interview - Arnaud Tandt - Florian Idenburg - SO- IL
- specialist - Joris Wouters & Lore Derdeyn - de architect aan het werk voor de overheid: het gunningsverslag
- Stad in de kijker - Colette Demil en Staf Bellens - Gent - Tom Balthazar
- Dossier - Colette Demil en Staf Bellens - Hoogbouw
- specialist - Mieke Bonnarens - correct buitenmuren isoleren langs de binnenzijde
- specialist - steunpunten Duurzaam Wonen en Bouwen Antwerpen (Kamp C) en Oost-Vlaanderen - Een goed binnenklimaat: stappenplan voor ventilatie
Dimension nr. 28 (apr-mei-jun 2013) (pdf / 96 pagina's)
15-06-2013
- cover - Art & Build - Universiteitsbibliotheek Sart-Tilman in Luik
- opinie - Danny Windmolders - een assist doet scoren - vijf ideeën voor onze beleidsmakers
- @home - Colette Demil en Staf Bellens - Luc Deleuze - Art & Build
- dossier - Staf Bellens - werken met een prestatiebestek
- dossier - Arnaud Tandt - de Vitra Campus in Weil am Rhein
- specialist - Cindy Meynendonckx - Wat als de riool van mijn buren over mijn perceel loopt?
- dossier - Colette Demil en Staf Bellens - de reconversie van leegstaande kantoorwoningen - werken wordt met enige moeite wonen
- specialist - Staf Bellens - de stage in 20 vragen en antwoorden
- dossier- Colette Demil - vijf pilootprojecten voor zorg krijgen vorm
Dimension nr. 27 (jan-feb-ma 2013) (pdf / 92 pagina's)
15-02-2013
- cover - intelligent compact - architect van schuylenberg
- opinie - Danny Windmolders - In primeur: hét woord van 2013 (over woonzorgcentra, DBFM)
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Bert &Philippe Dehullu - Dehullu architecten cvba
- dossier - Colette Demil & Staf Bellens - groepswonen: een collectief ja?
- stad in de kijker - Colette Demil & Staf Bellens - Mechelen - Bart Somers
- specialist - Leslie Rottiers - Wordt een PDF beschouwd als een geldige elektronische factuur?
- dossier - Colette Demil & Staf Bellens - Intelligent compact
- specialist - Tom Peeters - samenwerken op zelfstandige basis: waarmee moet u rekening houden?
- interview - Arnaud Tandt - Oki Sato (Nendo)
- specialist - steunpunten duurzaam bouwen en wonen Oost-Vlaanderen en Antwerpen (Kamp C) - maximale energiewinst
met minimale inspanningen
- specialist - Vlaams Elektro Innovatiecentrum - elektriciteit naar de knoppen?
Dimension nr. 26 (okt-nov-dec 2012) (pdf / 86 pagina's)
15-12-2012
- cover - Sou Fuijmoto
- opinie - Danny Windmolders - het knellende harnas van de architect
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Serge Lefevere - Boeckx architecture & engineering
- rondetafel - Colette Demil & Staf Bellens - de beroepsverenigingen en de hervorming van de orde - Philémon Wachtelaer, Sylvie Bruyninckx, Philip Adam
- interview - Arnaud Tandt - Sou Fuijmoto
- specialist - Dominiek Depoortere - Wat krijgt u nu op uw dak?
- interview - Colette Demil & Staf Bellens - Architectuurwedstrijden: love it or hate it? Luc Binst Crepain Binst Architecture en Paul De Ceuster, directeur operationele diensten bij de Regie der Gebouwen
- dossier - Colette Demil & Staf Bellens - Woonvormen en bouwformules voor morgen
- specialist - Cindy Meynendonckx - Nabuurschap: wat met gemaakte afspraken wanneer mijn buur zijn pand verkoopt?
- specialist - Benny Craenhals - luchtschermen, dampschermen, dampremmen...
Dimension nr. 25 (jul-aug-sep 2012) (pdf / 84 pagina's)
15-09-2012
- cover - gemeentelijke basisschool Oostduinkerke - Buro II & Archi+I
- opinie - Danny Windmolders - Hoe ontsnapt de architect aan die houdgreep?
- @home - Colette Demil & Staf Bellens - Christian Kieckens - CKA
- interview - Staf Bellens - Veiligheid op de werf - Gert Geerts, Patrick Godelie en Luc Proesmans
- dossier - Colette Demil & Staf Bellens - School is in - scholenbouw
- specialist - Leslie Rottiers - Bouwen & verbouwen: hoe ziet een BTW-controleur dit?
- specialist - Niki Cauberg & Benoit Parmentier - Vloeistofdichte betonconstructies - nieuwe aanbevelingen
- specialist - Joris Wouters - mijn opdrachtgever verkoopt zijn project
Dimension nr. 24 (apr-mei-jun 2012) (pdf)
15-06-2012
- Luchtdicht bouwen (cfr. Infosessies NAV)
- interview - Kwaliteit in het architectenbureau: ASK Architectenbureau bvba en Architectuurbureau A.3 cvba + overzicht labels binnen/buitenland
- specialist - Dekvloeren
- specialist - Studentenarbeid in 2012 (ADMB)
- specialist - Waardering van de architectenvennootschap (SBB)
- specialist - Hoe lang blijft aannemer aansprakelijk voor zijn werk? (GSJ)
- rondetafel - bio-ecologisch bouwen
Dimension nr. 23 (jan-feb-maa 2012) (pdf / 100 pagina's)
15-02-2012
23 2012 Debat (p22) Ingroeien in ontwerpomgeving
23 2012 Specialist aan het woord (p17) Rechtstreekse vordering (SBB)
23 2012 Specialist aan het woord (36) Nabuurschap
23 2012 Specialist aan het woord (p48) Als uw bouwheer niet wil luisteren (GSJ)
23 2012 Interview (13) RDBM en Architectenstudio
23 2012 Techniek (53) Zonwering
23 2012 Techniek (62) Betondekking
Dimension nr. 22 (nov-okt-dec 2011) (pdf / 92 pagina's)
15-12-2011
22 2011 Debat (p12) Samenwerken met een buitenlands architectenbureau
22 2011 Dossier (p48) Verlaagde plafonds
22 2011 Interview (p28) Verzoeningscommissie bouw – Geert Coene
22 2011 Techniek (p40) Geurhinder in afvoerinstallaties voorkomen
22 2011 Techniek (p54) Brandveiligheid: bijlage 6 – handleiding
Dimension nr. 21 (jul-aug-sept 2011) (pdf / 100 pagina's)
15-09-2011
21 2011 Debat (p11) De architect en de ‘nieuwe’ bouwpartners
(Colette Demil en Staf Bellens)
21 2011 Specialist aan het woord (p21) De middelenvennootschap en de gewone commanditaire vennootschap: een geslaagd huwelijk (Filip van Zeebroeck, SBB Accountants & Avisseurs)
21 2011 Interview (p33) Brandpreventie: “Er zit heel wat in de pijplijn” (Colette Demil en Staf Bellens)
21 2011 Techniek (p42) Luchtdicht bouwen in de praktijk
(Tekst: Staf Bellens, inhoud: arch. Benny Craenhals, studiebureau
Creatuur en ir. arch. Geert Michaux)
Dimension nr. 20 (apr-mei-jun 2011) (pdf)
15-06-2011
20 2011 Debat (p11) Architecten zonder gewestgrenzen? (Staf Bellens)
20 2011 Interview (p25) Plan A architecten: “Een plus een is drie” (Staf Bellens)
20 2011 Techniek (p35) Hoe vezelversterkt beton voorschrijven en gebruiken in een aantal basistoepassingen? (ir. Niki Cauberg en ir. Benoit Parmentier, WTCB)
20 2011 Specialist aan het woord (p55) Het auteursrecht van de (interieur)architect (Red. Staf Bellens, op basis van info-avonden NAV/AINB)
Dimension nr. 19 (jan-feb-maa 2011) (pdf / 84 pagina's)
01-02-2011
19 2011 Debat (p.7) De maatschap – Samenwerken op een flexibele manier (Staf Bellens)
19 2011 Interview (p.21) De aanpak van AR-TE – Hoe kunt u de continuïteit van een architectenbureau verzekeren? (Staf Bellens)
19 2011 Specialist aan het woord (p.27) Aandachtspunten deurbeslag en toegangscontrole (Robrecht Thiessen – ASSA ABLOY)
19 2011 Techniek Wedstrijdontwerp TOYO-Ito – De Waalse krook – Hybride betonconstructie: innovatie ruimtelijke en structurele architectuur (prof.dr.ir.arch Hera Van Sande)
19 2011 Techniek (p.42) Dakbedekkingen – Geluidsisolatie van hellende daken (B. Ingelaere - WTCB)
Dimension nr. 18 (okt-nov-dec 2010) (pdf / 91 pagina's)
15-12-2011
18 2010 Debat (p.11) Hoe rendabel is een architectenbureau?
18 2010 Specialist aan het woord (p.25) Wat is vandaag nog het nut van registratie van de aannemer? (Geert Michaux)
18 2010 Techniek (p.35) Hoe interpreteer ik een sonderingsverslag? (ir. Diederik Snoeck – Diepsonderingen Verbeke)
18 2010 Specialist aan het woord (p.55) Het individueel aandeel bij mede-eigendom: bepaling van de 10.000sten (ir.arch. Koen Willem)
Dimension nr. 17 (jul-aug-sept 2010) (pdf / 92 pagina's)
15-09-2010
17 2010 Debat (p.14) De verplichte stage (Staf Bellens)
17 2010 Specialist aan het woord (p.27) Normen en labels in de bouw (Ir.Arch. Piet Vitse – Foamglas)
17 2010 Interview (p. 39) Je moet altijd meer nastreven dan gepland (arch. Herman Jult – Buro II)
17 2010 Specialist aan het woord (p.49) Welke hoogte voor borstweringen? (Geert Michaux)
Dimension nr. 16 (apr-mei-jun 2010) (pdf / 84 pagina's)
15-06-2010
16 2010 Debat (p 13) Wie wil/durft nog aan de slag als architect?
16 2010 Specialist aan het woord (p 23) Ruimtelijke ordening – geoorloofde afwijkingen (Johan Rutgeerts)
16 2010 Dossier (p 26) Een stappenplan voor de architect – Energiezuinig renoveren (Philip Declercq)
16 2010 Interview (p35) Wie vandaag geen lage-energiewoning bouwt, gaat voorbij aan de evidentie (Urbain Van de Voorde)
16 2010 Techniek (p 40) De vernieuwde waterwegwijzer – een gids voor de architect (VMM – Ingeborg Barrez)
16 2010 Specialist aan het woord (p 47) Energiebesparende investeringen in een woning die gedeeltelijk beroepsmatig gebruikt wordt (SBB G. Henin)
16 2010 Specialist aan het woord (p 69) Werken in bouwteam (Staf Bellens)
Dimension nr. 15 (jan-feb-maa 2010) (pdf / 76 pagina's)
15-03-2010
15 2010 Debat (p12) E60 voor nieuwbouw woningen in 2012 – Noodzakelijke versnelling of overdreven snelheid?
15 2010 Specialist aan het woord (p 23) Nieuwe fiscale regels voor energiebesparende investeringen (SBB – G. Henin)
15 2010 Techniek (p37) Wat architecten moeten weten over zonne-energie (Jo Neyens, secretaris BelPV)
15 2010 Interview (p51) Olivier Bastin
15 2010 Specialist aan het woord (p64) Opname in de
inventaris van het Bouwkundig Erfgoed: zegen of last? (GSJ-advocaten)
Dimension nr. 14 (okt-nov-dec 2009) (pdf / 92 pagina's)
15-12-2009
14 2009 Sociaal (p 13) Kan de architect wel met pensioen? (Debat)
14 2009 Fiscaal (p 20) Hoe kan ik een onroerend goed verhuren aan mijn vennootschap? (SBB)
14 2009 Techniek (p 34) Brandveiligheid van betonconstructies (FEBE)
14 2009 Juridisch (p 44) Het geld van de bouwheer, een verantwoordelijkheid voor de architect! (GSJ)
14 2009 Sociaal (p 62) Orde van Architecten: de kern van de splitsing
Dimension nr. 13 (jul-aug-sep 2009) (pdf / 92 pagina's)
15-09-2009
13 2009 Sociaal (p 14) Mag de architect vastgoed ontwikkelen of verkopen? (Debat)
13 2009 Techniek (p 30) Liften: een opfrissing van de regelgeving en keuring (Vinçotte)
13 2009 Techniek (p 33) De ene warmtepomp is de andere niet (NAV)
13 2009 Sociaal (p 46) Als architecten zich niet verenigen, trekken ze aan het kortste eind (UWA)
13 2009 Juridisch (p 51) Calamiteiten bij een gebouw in optrek (GSJ)
13 2009 Techniek (p 61) De ECO-design richtlijn 2005/32/EEG: belangrijke impact op de toekomstige verwarmingsmarkt
13 2009 Techniek (p 71) Integratie van zonnepanelen in daken (WTCB)
Dimension nr. 12 (apr-mei-jun 2009) (pdf / 84 pagina's)
15-06-2009
12 2009 Technisch (p 14) Brandpreventie: voorkomen ja, maar hoe? (debat)
12 2009 Fiscaal (p 22) 6 % BTW in de bouwsector: Enkele vuistregels op een rij (SBB)
12 2009 Technisch (p26) Gelijmde wapening: performant, praktisch en elegant
12 2009 Juridisch (p 35) De (architecten)overeenkomst, noodzaak van een geschrift om betaling te bekomen (GSJ)
12 2009 Techniek (p54) Natuursteen uit het oosten: een bedreiging voor inheemse natuursteen? (NAV)
12 2009 Ruimtelijke ordening (p 58) Aanpassings- en aanvullingsdecreet ruimtelijke ordening (GSJ)
12 2009 Fiscaal-Juridisch (p 64) De polis ABR: De Standaard- of de maxiwaarborgen, wel degelijk een verschil bij schaderegeling (protect)
Dimension nr. 11 (jan-feb-maa 2009) (pdf / 84 pagina's)
15-03-2009
11 2009 Energie (p 22) Verstrenging E-peil van E100 naar E80 vanaf 2010 voor de bestemming wonen (Energieconsulent)
11 2009 Fiscaal (p 31) Boetes: een aftrekbare beroepskost? (SBB)
11 2009 Juridisch (p55) Impact op de architectenpraktijk van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB) en de Welzijnscodex (VLAO)
11 2009 Technisch (p 67) Een TV over condensatieketels (WTCB
Dimension nr. 10 (okt-nov-dec 2008) (pdf / 100 pagina's)
15-12-2008
10 2008 Sociaal (p18) Architectuuronderwijs en beroepspraktijk, één strijd? (panelgesprek)
10 2008 Ruimtelijke ordening (p34) Evolutie van vergunningen voor nieuwbouwwoningen (Extramuros)
10 2008 Fiscaal (p 41) Fiscale spelregels bij verhuur
(SBB)
10 2008 Technisch (p 55) Uitmondingen van gesloten gastoestellen type C tot 70 kW (KVBG)
10 2008 Energie (p 71) De Energieprestatieregelgeving voor gebouwen: nieuwe ontwikkelingen in Brussel en Wallonië
(WTCB)
Dimension nr. 9 (jul-aug-sep 2008) (pdf / 92 pagina's)
15-09-2008
09 2008 Energie (p 13) De kostprijs van duurzaam bouwen ‘Zuinig met energie, kwistig met geld?’ (panelgesprek)
09 2008 Fiscaal (p 28) De overgangsfase naar een architectenvennootschap (GSJ)
09 2008 Ruimtelijke ordening (p39) Is een bedrijf ruimtelijk geremd in zijn ontwikkelingsmogelijkheden? Het planologisch attest kan misschien en oplossing bieden! (VLAO)
09 2008 Technisch (p45) Waarom kiest u voor rioolrenovatie? (VLARIO)
09 2008 Ruimtelijke ordening (p 51) Vergunningsplichtige functiewijzigingen
09 2008 Technisch (p 59) Contactgeluidsisolatie bij elastische vloerbedekkingen (WTCB)
Dimension nr. 8 (apr-mei-jun 2008) (pdf / 84 pagina's)
15-06-2008
08 2008 Fiscaal (p 20) Enkele kanttekeningen bij het oprichten van een vennootschap (SBB)
08 2008 Technisch (p 34) Textielbekistingen, nieuwe mogelijkheden voor creatieve betonconstructies (WTCB)
08 2008 Juridisch (p 39) Over het opleveren en aanvaarden van werken “met de ogen dicht” (GSJ)
08 2008 Juridisch (p 62) Wetgevende wijzigingen rond het deskundig onderzoek NCDAB)
Dimension nr. 7 (jan-feb-maa 2008) (pdf / 84 pagina's)
15-03-2008
07 2008 Technisch (p 27) Afwerkingsgraad voor gipsplaten en verfsystemen (WTCB)
07 2008 Technisch (p 37) Toegankelijke drempeldetaillering (WTCB)
07 2008 Ruimtelijke ordening (p 59) Grotere autonomie voor gemeenten bij vergunnings- en beroepsprocedures (VLAO)
Dimension nr. 6 (nov-okt-dec 2007) (pdf / 84 pagina's)
15-12-2007
06 2007 Juridisch (p 20) Het opstellen van werfverslagen, altijd verplicht? (GSJ)
06 2007 Technisch (p 25) Herstelling en bescherming van beton (NCDAB)
06 2007 Ruimtelijke ordening (p 36) De link tussen de architect en de milieuvergunning (VLAO)
06 2007 Technisch (p 48) Thermische isolatie van zware vloeren (WTCB)
06 2007 Juridisch-fiscaal (p 67) Een niet-architect binnen de architectenvennootschap (GSJ)
Dimension nr. 5 (jul-aug-sep 2007) (pdf / 88 pagina's)
15-09-2007
05 2007 Sociaal (p12) Vrije beroepen krijgen eigen paritair comité (NAV)
05 2007 Technisch (p15) De gemene muur (NCDAB)
05 2007 Fiscaal-Juridisch (p 31) Gaat de architectenvennootschap die wordt geconfronteerd met een zware aansprakelijkheidsclaim failliet? (GSJ)
05 2007 Technisch (p 45) Nieuwe akoestische normen voor woongebouwen (WTCB)
Dimension nr. 4 (apr-mei-jun 2007) (pdf / 84 pagina's)
15-06-2007
04 2007 Financieel (p 8) Kaskrediet (Fortis)
04 2007 Juridisch (p 45) Architect versus illegale werkkrachten (GSJ)
Dimension nr. 3 (jan-feb-maa 2007) (pdf / 76 pagina's)
15-03-2007
03 2007 Fiscaal (p 8) De belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven in de woning (SBB)
03 2007 Financieel (p 19) Overstap op vennootschapsstructuur een zorgvuldig af te wegen beslissing
(panelgesprek)
03 2007 Juridisch (p 37) Budget en termijnoverschrijding in de bouwsector (GSJ)
Dimension nr. 2 (okt-nov-dec 2006) (pdf / 84 pagina's)
15-12-2006
02 2006 Software (p 19) Kiezen voor een laptop (C3A)
02 2006 Fiscaal (p 24) Hoe grondig kan ik renoveren en toch mijn 6 % behouden (SBB)
02 2006 Financieel (p 31) Leasing (Fortis)
02 2006 Juridisch (p 36) Plannen en coördineren voor de overheid: oppassen geblazen! (GSJ)
Dimension nr. 1 (jul-aug-sep 2006) (pdf / 76 pagina's)
15-09-2006
01 2006 Juridisch (p 9) De vertragingsboete altijd verschuldigd? (GSJ)
01 2006 Energie (p 16) Minimum EPB (Luc Dedeyne)
01 2006 Fiscaal (p 31) Een vennootschap, doet u of doet u het niet? (SBB)
01 2006 Software (p 36) Back up (CAAA)
NAV News 118 - mei - juni 2023 (pdf / 32 pagina's)
21-06-2023
- Analyse Vlaams renovatiebeleid: “Er moet een cultuurshift komen zodat kopers zich beter informeren”
- Interview met architect Thijs Verfaillie en duurzaamheidsadviseur Katrien Van Lierop: “De renovatieverplichting is een noodzakelijke maatregel, maar geen allesomvattende”
- Een veilige werf: de taken en verantwoordelijkheden van de architect
- Interview met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Water moet sturend zijn voor ruimtelijke inrichting”
- Wat verandert met de nieuwe hemelwaterverordening?
- Project Witte Groeten: maximale hemelwaterinfiltratie op een zeer beperkte oppervlakte
- Voorbij uurtje-factuurtje. De echte meerwaarde van tijdsregistratie
- Column: Does size matter?
- Stagiaire Maxine Chantrie en stagemeester Pieter Verfaillie delen hun ervaringen
- Agrotopia: dakserre als architecturale blikvanger
- Wendy Hoeven & Annemie Poortmans (Inclure architecten) over inclusieve architectuur
- Filip Canfyn fileert de (on)betaalbaarheid van wonen in nieuw boek
- Helpdeskrubriek - special renovatie
- Het Steen, Antwerpen - “Ontworpen voor het nageslacht”
- Vrije tribune: 'Wat bedoel je met verbeteringswerken?'
- Vrije tribune: 'Gebruik de economie om extra natuur te creëren'
NAV News 117 - maa - apr 2023 (pdf / 32 pagina's)
11-04-2023
- Betere bescherming van je architectenbedrijf bij B2B-facturatie
- Hoe kan je als architect inzetten op meer ruimtelijk rendement?
- Emma Vanderstraeten, stedenbouwkundige & ruimtelijk planner: “Durf in het hoofd van de stedenbouwkundige regelgever te duiken”
- Verscherpte aandacht voor m.e.r.-screening
- Nieuw Onroerenderfgoedbesluit legt meer bevoegdheden bij lokale besturen
- Project ruimtelijke rendement: Nieuw Kortrijk, inclusief samenwonen in groene tuinwijk
- De nieuwe watertoets is er: wat verandert er voor jou als architect?
Project waterbewust bouwen: Kaseco, de allereerste autonome bio-ecologische kaswoning
- Column Arnaud Tandt: Over schoonheid
- Binnenbepleistering: hoe risico's op scheurvorming beperken?
- Buitenbepleisteringen: welke toepassingen zijn mogelijk?
- Vrije tribune: 'Welvaartsinfarct'
- Vrije tribune: 'Vlaanderen, waar iedereen lekker zijn eigen rechten bepaalt'
NAV News 116 - jan - feb 2023 (pdf / 24 pagina's)
10-02-2023
- b0b Van Reeth wordt 80 jaar: “Ik vind architectuur veel te belangrijk om aan architecten over te laten”
- Hellende daken: hergebruik van de materialen
- Interview Els De Vos: “Aan vrouwen denken in de ontwerpfase moet een reflex worden”
- Hoe ga je om met genderstereotypering en seksisme op de werf?
- Groendaken: wat is hun reële impact?
- Kamp C realiseert het eerste volledig circulaire kantoorgebouw in België
- Interview Paola Viganò: “Het overstromingsrisico wordt deel van het leven”
- Nieuwe regels voor stavingsstukken in de EPB
- Interview Maarten Desmet: “Je hoeft niet te kiezen tussen óf impact óf opbrengst”
- Nieuwe Belgische akoestische norm: aandachtspunten voor de architect
- Het Entrepot: voormalige vrachtwagenparking wordt eventlocatie voor jongerencentrum
- Vragen en antwoorden over de regelgeving lichten en zichten
NAV News 115 - nov - dec 2022 (pdf / 32 pagina's)
16-12-2022
- Overzicht: de juridische wijzigingen in 2023
- Hoe combineer je een houten vloerbedekking met vloerverwarming?
- Juliane Greb: “Onze diversiteit is geen doel op zich, maar het gevolg van onze interesses”
- Evy Waegeneire: “De verandering in mindset van creatieveling naar ondernemer is zo waardevol'
- Het verhaal van de gericht fiscale controles en de impact ervan op architecten
- Werk aan de veerkracht van je bureau
- 3 aandachtspunten voor de waterdichte aansluiting van een douchebak
- Is een warmtepomp geschikt voor een bestaande woning?
- Michiel Van Balen: “Via vastgoed kan je aan bottom-up stedenbouw doen”
- NAV-voorzitter Dirk Mattheeuws en onderdirecteur Melanie Vercruysse over de veranderende rol van de architect
- Opstalrecht: wat je als architect moet weten over de wijzigingen
- Ontwerpen met het kind als middelpunt
- Het groenblauwpeil: hoe klimaatbestendig is een gebouw of perceel?
- Bouwen aan dialoog tussen architecten en stedenbouwkundige diensten
- Inschuifhuis verhoogt ruimtelijk rendement bouwperceel aanzienlijk
NAV News 114 - sep - okt 2022 (pdf / 28 pagina's)
08-12-2022
- NAV-waterconsulent Silvia De Nolf: “Meer inzetten op vergroenen, ontharden en bufferen van regenwater”
- Leren van Letland: interview Sampling – Manten Devriendt en Liene Jākobsone
- Hoe ga je als architect om met de huidige prijsstijgingen en onzekerheid?
- Circulair bouwen als antwoord op materiaalschaarste
- (Samen)werken met BIM: op zoek naar het laaghangend fruit
- De architect en de lijst van uitwendige invloeden bij elektrische installaties
- Hefbomen voor een toekomstbestendig beroep
- NAV-directeur Steven Lannoo over wedstrijden en aanbestedingsprocedures
- Sloopwerken gepland? Denk aan je omgevingsvergunningsaanvragen!
- Hoe bestaande gebouwen optimaal beschermen tegen toekomstige overstromingen?
- Zo geven architecten bruis aan de bouwshift
NAV News 113 - juni - juli 2022 (pdf / 28 pagina's)
29-06-2022
- Interview Bas Smets: “We hebben nood aan een stedenbouw van de ondergrond”
- Haal het beste uit een openhuizendag
- Pension Van Schoonhoven: “Minder bebouwing, toch meer ruimtelijk rendement”
- “Wanneer je je gezond verstand gebruikt, kom je automatisch bij circulair bouwen uit”
- Milieu-impact van circulaire oplossingen
- Vlot samenwerken met Fluvius: zo geef je de juiste vermogens door voor je projecten
- Interview Stéphanie Van Gulijk: De architect als borger van kwaliteit
- Betere architectuuropdrachten: ervaringsdeskundigen getuigen
- Interview Serge de Gheldere: Het fossielvrije tijdperk komt eraan en het barst van de kansen!
- Borstweringen van gebouwen: norm NBN B 03-004 uitgelicht
- Architecten pleiten voor planning in functie van doelen niet middelen
- De rechten van de architect bij vertragingen op de werf
NAV News 112 - maart - april 2022 (pdf / 28 pagina's)
PDG • 23-05-2022
- “Onze ontwerpen hebben heel weinig met vormwil te maken” - Interview met Xaveer De Geyter – XDGA
- project in de kijker: Oude brandweerkazerne ruimt plaats voor toonbeeld van medegebruik in Lo-Reninge - ectv architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche, Sileghem & Partners, Tech 3
- Watersnood sloopt (voor even) kunstmatige btw-grens
tussen renovatie en heropbouw
- De wateruitdaging: aanpakken van hemelwater aan de bron én in de vallei
- Bouwshift moet kwalitatief verdichten mogelijk maken
- AGION laat architecten de meetstaten opsplitsen
- Hoe(veel) moet ik mijn medewerkers verlonen?
- Brandveiligheid elektrische voertuigen in parkeergebouwen: wat zijn de regels van goed vakmanschap?
- Meerwerken door de architect
- Lerende netwerken: maak kennis met GRONDWERK
- De unieke troeven van de architect. En het waarderen ervan. Interview met Hans Wamelink
- Winnaars Henry van de Velde Awards bekend: bekroning voor Vlaams topdesign
- OPROEP: denk mee over de wet van ‘39
- Vernieuwing is geen vervanging: wanneer pas je Boek 3 Burgelijk Wetboek toe?
- WTCB: Welke voordelen biedt de compartimentering van de isolatie van een plat dak?
- Faillissementsfraude: voorkom schade door de uitbreiding van de
verzekeringsplicht en bijstand van de architect
- Vrije Tribune door Lorenzo Van Tornhaut over het kadastraal inkomen als sturend instrument
- WTCB: Belang van het onderdak bij slagregen
- De taak van de architect bij discussie tussen aannemer en bouwheer
- Belang van het onderdak bij slagregen
NAV News 111 (jan - feb 2022) (pdf / 20 pagina's)
24-02-2022
- Komt het tot een afschaffing van Checkin@work voor architecten?
- De bouwshift: een opportuniteit voor de architect?
- Mededingingsprocedures: zo kan het beter
- Interview Edith Wouters (AR-TUR): “We hebben nood aan een taal om te spreken over kwaliteitsvolle dorpsarchitectuur.”
- Kunstencentrum nona: illustratie van ruimtelijk rendement én circulair bouwen
- Het auteursrecht en zijn fiscaalvriendelijke vergoedingen: architecten in the picture
- Het nieuwe goederenrecht: de regelgeving op lichten en zichten verduidelijkt
- Btw-tarieven aan herziening toe: eenvoudiger, logischer en met een sturende langetermijnvisie
- Welke wijzigingen staan ons te wachten in 2022?
- Vergelijking van duurzame koelsystemen
- Is bemalingswater geschikt voor gebruik in residentiële sanitaire installaties?
- De aansprakelijkheid van de architect voor het bouwbudget
NAV News 110 (nov - dec 2021) (pdf / 24 pagina's)
14-12-2021
- Kwaliteitskamers onder de loep
- Nieuw leven voor een oude landbouwhoeve: juridische consequenties
- Weg te werken obstakels in innovatief ruimtegebruik
- Case: Negentiende-eeuwse herenwoning wordt cohousingproject
- Interview voorzitter Dirk Mattheeuws en directeur Steven Lannoo: “We moeten zelf het debat sturen”
- Case: Nieuw leven in het Liedekerkse dorpscentrum
- De nieuwe spelregels voor buren- en aanverwante relaties
- Analyse: “Plichten en risico’s onder Wet Peeters nog onvoldoende gekend”
NAV News 109 (sept - okt 2021) (pdf / 28 pagina's)
11-10-2021
- Renovatieplicht voor nieuwe eigenaars van niet-residentiële gebouwen
- NAV gaat met charter ‘Bouwen aan dialoog’ voor vlotter vergunningstraject
- Interview Arnout Van Vaerenbergh en Gijs Van Vaerenbergh: “In tijdelijkheid schuilt kracht en potentieel”
- Naar groene warmte en comfort in residentiële gebouwen
- Strenger E-peil als alternatief voor S28
- Het kantoor waar ieder schroefje telt
- Interview Wouter Callebaut: “Restauratie is circulair”
- Case: Een tegengif voor de na-oorlogse verkavelingswoede in Gentse stadsrand
- Experts aan het woord: Niet minder bouwen, maar wel beter en inventiever
- ARCHITECT@WORK maakt zich op voor jubileumeditie
NAV News 108 (mei - juni) (pdf / 32 pagina's)
08-07-2021
- Interview Filip Watteeuw, Gents schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw (Groen): “Met vallen en opstaan”
- Cyberveiligheid: checklist & infokit voor jouw architectenkantoor
- Bouwen in woonuitbreidingsgebied - nu of nooit?
- Kan ik een vergunning krijgen met een negatief advies?
- Reportage Sint-Jozefskerk Roeselare: Ontwijde kerk omgetoverd tot architectenkantoor en polyvalente ruimte
- Eenvoudige(re) procedure tot aanpassing gemeentelijke stedenbouwkundige voorschriften
- WTCB zet verder in op BIM
- Na-isolatie gevel niet vrijgesteld van vergunning
- Interview Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester: “Als we onze steden aangenamer maken, komt de shift vanzelf”
- De vijf vragen over infiltratietoepassingen die u zich moet stellen
- Interview Peter Swinnen: “Als architect moet je propositioneel zijn”
- Welke obstakels staan innovatief ruimtegebruik nog in de weg?
NAV News 107 (maa-apr 2021) (pdf / 24 pagina's)
08-03-2021
- Cover en project ruimtelijk rendement: zolder wordt duplexappartement - atelier tom vanhee
- Een interview met Oana Bogdan, architecte BOGDAN & VAN BROECK. Door Arnaud Tandt.
- Voorwoord over de vrijstelling van vergunning voor zorgcontainers, doro Dirk Mattheeuws
- Stad en ruimte in tijden van verandering - Nieuwe ontwerpstudie ‘stad en ruimte'.
- Het einde van de terugdraaiende teller: allerminst een eenduidig verhaal. Door Elise Noyez.
- FAQ bij de BTW 6% voor sloop en heropbouw
- Hoe wordt Vlaanderen asbestveilig tegen 2040?
- Cybersecurity: In klare taal op maat van de kmo
- Recensie: Vlaams Architectuurinstituut zet Luc Deleu en T.O.P. office in de kijker. Door Arnaud Tandt
- Aanbevelingen voor het gebruik van gespoten PU-schuim als vloerisolatie. Door WTCB
- VLARIO introduceert nieuw waterkeuringssysteem
NAV News 106 (jan-feb 2021) (pdf / 28 pagina's)
26-01-2021
- project op de cover: WONING ON, OH Architecten
- interview met Maarten Van Acker, professor stedenbouw & architectuur
aan de Universiteit Antwerpen. Door Arnaud Tandt.
- Voorwoord: 'Trein richting bouwshift heeft station al verlaten,
maar waarheen?' over het instrumentendecreet en het politieke akkoord daarover. Door Dirk Mattheeuws
- Welke wijzigingen staan ons te wachten in 2021? Door Studiedienst NAV
- 6% BTW voor sloop en heropbouw in heel België: de spelregels uitgelegd. Door Silvia De Nolf.
- Vlot vergund: hoe functioneren de gemeentelijke diensten voor stedenbouw en ruimtelijke planning? Door Pieter De Groote
- Instrumentendecreet: gamechanger voor de bouwshift? + verslag Werelddag van de Stedenbouw. Door Emma Vanderstraeten
- De ferme beslissingen achter kwaliteitsvolle stedelijke verdichting. Door Staf Bellens
- Molensite Oudenburg: van doorn in het oog tot levendige site. Door Niels Rouvrois, Redactiebureau Palindroom.
- Dieter Wouters, burgemeester van Wuustwezel, de man achter de eerste bouwpauze in Vlaanderen. Redactie: Tom Mondelaers
- Innovatieve ventilatiesystemen voor renovaties. Door WTCB
- Is een SWW-productietemperatuur van 60°C noodzakelijk om legionellagroei te vermijden? Door WTCB
- Waarop let u het best bij isolatie van platte daken? Door arch. Saskia Gabriël – Adviseur energie en EPB
NAV News 105 (nov - dec 2020) (pdf / 28 pagina's)
16-12-2020
- Beperkingen voor 6% btw bij sloop, maar hogere slooppremie vanaf 2021
- Update omgevingsvergunningen: belangrijke nieuwtjes voor architecten
- Wonen en winkelen onder één dak in de Gentse Veldstraat
- Het werkkader in architectuur: hoe Jozef Hessel, Kelly Hendriks en Nikolaas Martens de vicieuze cirkel doorbreken
- Voorzetwanden bij renovaties in het kader van akoestiek
- Lokale bouwstops onder vuur
- Erfgoed: een diagnose 4.0 voor een betere benadering van renovaties
- Tijdelijke samenwerking tussen architecten
- Nieuw hoofdstuk voor Het Predikheren
- Naar een vereenvoudigde studie van de windwerking op platte daken
- Interview Architect Glenn Lyppens: “Collectiviteit is dichterbij dan je denkt.”
- Circulair bouwen: een blik vooruit
NAV News 104 (sep - okt 2020) (pdf / 28 pagina's)
01-10-2020
- Hoe wijzig je je omgevingsvergunningsaanvraag?
- De architect als jurist: waar ligt de grens van de bijstands- en adviesverplichting?
- Ruimte voor/na corona
- Circulair bouwen: een blijver
- Eisen voor installatielawaai in woningen
- Architectuur en immobiliën onder één dak?
- Nieuwe norm voor ontwerp van stookafdelingen verstrengt voorschriften voor kleinere installaties
- Ontwerpleidraad sociale huisvesting nu aangepast aan verstrengde energieeisen
- Interview URA – Yves Malysse & Kiki Verbeeck: “We refereren graag aan onszelf”
- Op de thee bij een retrofuturist: Alex Callier (Hooverphonic) over de liefde voor zijn woning
- Groene buitenkamer blikvanger van nieuwe school met kinderdagverblijf (Melopee Gent)
NAV News 103 (mei - juni 2020) (pdf / 24 pagina's)
01-07-2020
- Opinie: Hoe maken we ons beroep 2050-bestendig?
- Referentievoorbeelden uit de ‘Blijf-in-uw-kot-editie’ van de Renovatiedag
- Interview: Voorzitter Dirk Mattheeuws & directeur Steven Lannoo - De vuurdoop
- NAV en Vitruvius Academy gaan digitaal
- De NAV-jaarpartners over corona
- Uitstel voor strenger S-peil, maar snellere invoering lager E-peil voor IER
- Doorgroeien met uw architectenbureau
- ETICS en gevelakoestiek
- Interview: Steven Schenk en Daisuke Hattori – Schenk Hattori
- Naar brandveilige houten gevelbekledingen
- Onderzoek naar magnetische velden rondom distributiecabines
NAV News 102 (maart - april 2020) (pdf / 20 pagina's)
30-03-2020
- Opinie: Continuïteit in vernieuwing
- Arch. Dirk Mattheeuws nieuwe NAV-voorzitter, Steven Lannoo nieuwe directeur
- Wat architecten moeten weten over het nieuwe gemeentewegendecreet
- Daklicht, bron van licht en warmte
- Samenwerken met andere architecten(-bureaus) volgens het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen
- Interview afscheidnemend NAV-voorzitter Kati Lamens: “Wij zijn uitgegroeid tot een sterke stakeholder”
- De holistische benadering van een brandveilige gevel
- Interview: Frederic Vandoninck – Wouter Willems – FVWW: “Kijken is verbinden”
- Coachtraject voor ondernemers: Een dreigende burn-out herkennen en aanpakken
NAV News 101 (januari - februari 2020) (pdf / 16 pagina's)
05-02-2020
- Opinie: Renovatie: een onmisbaar stukje in de klimaatpuzzel
- BOUWSHIFT: betere vergoeding voor wie grond in waarde ziet dalen
- Herzie parkeernormen met oog voor de toekomst
- Wat verandert er voor ons in 2020
- In memoriam: Juliaan Lampens (1926-2019)
- Uitbloeiingen op baksteenmetselwerk: oorsprong en behandeling
- Interview Bart Lens (Lens°ass): “Als erfgoed niets meer te vertellen heeft, mag het weg”
- Instappen in een bestaande vennootschap
- Sarkingdaken: opgelet voor lekken in de dakranden
- Studie: Ruimtelijk rendement verhoogt, maar nog werk aan de winkel in open ruimte
- Studenten UA denken samen na over ontwikkelingen op multimodale knooppunten
NAV News 100 (november - december 2019) (pdf / 28 pagina's)
13-12-2019
- op de cover: Broederschool Sint-Niklaas - Box in box met klaslokalen (MT Architecten)
- voorwoord: 'Permanente vorming: een evidentie toch?' Door Kati Lamens
- Een analyse van het Vlaams regeerakkoord m.b.t. omgeving en handhaving. Door Mr. Jo Van Lommel, GSJ Advocaten
- Hoe de geluidsisolatie waarborgen bij verlaagde plafonds? Door WTCB
- BWMSTR Scan en de bouwshift: reacties uit de lokale praktijk. Door Staf Bellens
- Interview Pieter Meuwissen, LAVA architecten – Sander Van Duppen, Ruimteveldwerk, Ann Heylighen & Valerie Van der Linden, Research[x]Design over onderzoeksvoorstel ‘Plaatsen van solidariteit
in de publieke ruimte’. Door Shendy Gardin
- Renoveren met Etics - leven met de keuken op straat. Architect: Steven Peeters Architecten.
- interview Architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche. Door Arnaud Tandt.
- De oprichting van een architectenvennootschap. Door Johanna Waelkens, SBB Accountants en Adviseurs
- Diverse mogelijkheden voor brandwerende bescherming van staalconstructies (sponsored, door PROMAT)
- Staving voor EPB-aangifte: hoe pak je het aan als architect? Door Saskia Gabriël
- EPB: de waarden bij ontstentenis zijn niet langer voldoende. Door WTCB
NAV News nr. 99 (september - oktober 2019) (pdf / 28 pagina's)
15-10-2019
- Editorial: Verplichte verzekering aannemers zit nog altijd pas in werffase
- Jacht op verzekeringsattesten: tijdrovend administratief karwei
- Sloop- en heropbouwkorting aanvragen nog heel even mogelijk
- Bouwsector gewonnen voor eigen ombudsdienst
- Aanpassing voor KB Arbeidsplaatsen m.b.t. ventilatie
- Nog veel winst mogelijk op het vlak van binnenluchtkwaliteit in gebouwen
- Het Belgische BIM-protocol en BIM-uitvoeringsplan
- Antwerpen maakt bouwvoorschriften voor elk perceel online raadpleegbaar
- Sinds 1 augustus premie voor thuisbatterij
- Interview Kelly Hendriks (B-ILD): “Ik geloof in de kracht van een bureau”
- Regelgeving stedenbouw en ruimtelijke ordening gewijzigd
- Mancave voor duizendpoot Adriaan Van den Hoof: “Het huis met dat ding erop”
- Onderzoek: vooral verbouwers zien bouwshift wel zitten
- Warmtepompboilers kennen een groeiend succes
- Comfort en energie: een Siamese tweeling
- 'k Vraag het aan: “Minder vorm, meer proces?”
- Een harsgebonden vloer uitvoeren op een dekvloer? Het kan!
NAV News nr. 98 (mei - juni 2019) (pdf / 28 pagina's)
25-06-2019
- Opinie: Samen voor meer architecturale en ruimtelijke kwaliteit
- “Wij creëren hoop bij conflicten” - Benjamin Denef van Maggie Program, duurzame shelters voor humanitaire doeleinden
- De autonomie van architectuur vs het engagement van ruimtelijk ontwerpers?- Sofie De Caigny (VAi)
- “Men noemt ons wel eens beleidsfluisteraars” - Roeland Dudal van Architecture Workroom Brussels
- Wet Peeters en Wet Ducarme: een stand van zaken
- Juryrapport Jo Crepain Prijzen: Laat los, die bescheidenheid
- Onthardingsprojecten: best practices
- Herziening van de TV 215: veranderingen op til voor het dampscherm
- Cohousing: Hoe pak je het aan? (deel 2)
NAV News nr. 97 (maart - april 2019) (pdf / 32 pagina's)
19-04-2019
- Verkiezingsmemorandum 2019: 9 actiepunten voor de architectenbranche
- Klimaatintendant als bruggenbouwer tussen beleidsdomeinen?
- Cohousing: Hoe pak je het aan?
- Studenten UGent kiezen resoluut voor circulair bouwen en IoT-technologie
- “Woonkernen verdichten zonder meergezinswoningen?
Dat is een illusie”
- Renovatiedag: 70 toonaangevende renovaties openen exclusief hun deuren
- Interview Endeavour: “Je moet de kracht van een ruimtelijke vertaalslag niet onderschatten”
- Lerend netwerk ‘Circulair en Veranderingsgericht Bouwen’
- Schilpeileis duwt (vrijstaande) woningen in keurslijf
- Energetisch performante huizen: wat is hun werkelijke verbruik?
- ETICS op ETICS: een energetisch gunstige oplossing
NAV News nr. 96 (januari - februari 2019) (pdf / 24 pagina's)
09-02-2019
- cover: Huis voor L&D, LOw architecten
- editoriaal: slooppremie, wat meer ambitie aub. Door Kati Lamens
- 'k vraag het aan: William Mann (Witherford Watson Mann architects) aan Gideon Boie (BAVO)
- 2019: wat brengt het nieuwe jaar? Door Pieter De Groote
- Hoe omgaan met collectieve hemelwaterinstallaties in appartementen? Door Pol Van Acoleyen
- Het nieuwe ondernemings- en insolventierecht. Door Mr. Bart Jacqmain
- NAV verspreidt kennis.. en zoekt enthousiaste adviseurs
- The moment before the moment... Wim Goes. Door Arnaud Tandt.
- Maak uw energetische renovatieprojecten goedkoper met RenoPro.be. Door WTCB
- Gezocht: straffe, geëngageerde architect-ondernemers. Oproep Jo Crepain Prijzen
NAV News nr. 95 - bijlage - billboard 'Indeling gebouwen in EPB' (pdf / 4 pagina's)
Saskia Gabriël, m.m.v Renson i.k.v. het energieconsulentenproject • 23-01-2019
NAV News nr. 95 (november- december2018) (pdf)
17-12-2018
- cover: sociale meergezinswoningen in Oudenburg, ampe.trybou architecten
- editoriaal: samen sterk. Oproep aan architecten om de boer op te gaan met het memorandum van NAV na.v. de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. Door Kati Lamens.
- Ik vraag het aan: Dietlinde Verhaeghe (Tractebel engineering) aan
William Mann (Witherford Watson Mann architects)
- EPB 2.0: een blik voorbij 2021
- Interview Kris Baetens & Kati Lamens: “De schwung van ons Netwerk werkt aanstekelijk”
- Sloopopvolgingsplan en selectief slopen
- ‘City Made’ Bram Aerts – TRANS architectuur | stedenbouw
- Verzekeringspolissen aangepast aan de Wet Peeters-Borsus
- Stedenbouw & ruimtelijke ordening: what’s new?
- Het nieuwe appartementsrecht anno 2018
- Dé coöperatieve verzekeringsmaatschappij in België voor architecten en dienstverleners in de bouwsector
- Omgevingsbeleid: De vergunning gisteren en morgen
- Cohousing ‘De Sijs’: BijnaEnergieNeutraal als onderdeel van een globale duurzaamheidsvisie
- Léon Stynen, Architect | A Life of Architecture (1899-1990)
- Renoveren: Hoe maak je optimaal gebruik van hernieuwbare energie?
NAV News nr. 94 (september - oktober 2018) (pdf / 28 pagina's)
18-10-2018
- cover: Boerderij wordt woonerf, Bakermat atelier voor architectuur bv bvba
- editoriaal: Is de architect de behoeder van de open ruimte? Kritische kanttekening bij het appel van de Bouwmeester om niet meer in de open ruimte te bouwen (en te ontwerpen). Door Kati Lamens.
- ik vraag het aan: Paul Vermeulen (De Smet Vermeulen architecten) aan Dietlinde Verhaeghe (Tractebel engineering)
- Wivina Demeester: “De uitdaging voor morgen is bouwen voor overmorgen”
- Het vierde architectencongres: de conclusies
- Hulpstoffen voor cementgebonden dekvloeren en hun impact op de droogtijd
- Architectuur on stage
- Poëtisch samenspel van ventilatie en doekzonwering
- Architecten en lokale besturen/diensten: Op naar een veelbelovend partnership?
- De verzekeringswet Peeters-Borsus: quid reparatiewet, register en “ruwbouw”?
- Piet Goddaer: “Geluid mag in architecturale ontwerpen even belangrijk worden als licht.”
NAV News nr. 93 (mei - juni 2018) (pdf / 28 pagina's)
27-06-2018
- Contrast van oud & nieuw - Verbouwde en uitgebreide rijwoning in Antwerpen. Door MAN architecten. Deelnemer de Vlaamse Renovatiedag 2018
- Editoriaal: Loon naar werk. Door Kati Lamens.
- Ik vraag het aan: Vraag van Roeland Dudal (AWB) aan Paul Vermeulen (De Smet Vermeulen architecten)
- Appèl aan lokale besturen: architecten als natuurlijke bondgenoten. Het verkiezingsmemorandum van NAV. Door Julie Alboort
- Het nieuwe insolventierecht: wat betekent dit voor architecten? Door SBB Accountants & Adviseurs
- “We willen de ‘glazen bol’ van studenten doorbreken.” Danny Windmolders en Bart Janssens van UHasselt SEE / Fac-Ark, dat vanaf volgend academiejaar uitpakt met het postgraduaat ‘Building Beyond Borders’. Door Arnaud Tandt.
- “Wij willen de architectuursector sterker op de kaart zetten.” Interview met VAi-directeur Sofie De Caigny. Door Staf Bellens.
- Architectencongres behandelde thema ‘Loon naar werk’. Door Pieter De Groote
- Recensie 'SOS BRUTALISM – Save the Concrete Monsters!'. Door Arnaud Tandt.
- De wettelijke verzekeringsplicht in een nieuw kleedje: verslag van de infosessie. Door Staf Bellens.
NAV News nr. 92 (maart - april 2018) (pdf / 28 pagina's)
20-04-2018
- project in de kijker: projecten Triënnale Brugge
- ik vraag het aan: Ken De Cooman (BC architects & studies) aan Roeland Dudal (Architecture Workroom Brussels)
- Editoriaal: Omgevingsloket: het kan beter
- Interview met Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck, door Staf Bellens
- NAV biedt koppel gratis renovatieadvies aan via Radio 2. Praktijkcase waarbij Kati Lamens Bieke De Craen en Gijs Roekaerts begeleidt. Door Staf Bellens.
- TOTEM: Belgische tool voor het optimaliseren van de milieuprestaties van materialen in gebouwen. Door Roos Servaes van OVAM.
- Interview met Ruimteveldwerk: Brecht en Sander Van Duppen en Pieter Cloeckaert. Door Arnaud Tandt
- Specialist: De aansprakelijkheid van de landmeter: niet elke fout leidt tot schade. Door Nathalie Heymans, jurist bij Protect
- Akoestiek: normen voor installatielawaai, kokers, trappen en leidingen
- Ontwerpwedstrijden: ja, het kan anders! Good practices met getuigenissen van bouwheren. Door Staf Bellens
- Recensie: The Japanese Garden & Pictures of the Floating Microcosm. New Representations of Japanese Architecture.
- Economische inspectie controleert architecten op hun transparantie- en informatieverplichtingen.
- BIM in overheidsopdrachten: wat moet u zeker weten? Door Staf Bellens.
NAV News nr. 91 (januari - februari 2018) (pdf / 24 pagina's)
02-02-2018
- ik vraag het aan: Luc Vanmuysen (a2o) aan Ken De Cooman (BC architects & studies)
- 2018: startschot voor waslijst aan wijzigingen
- Vaarwel K-peil: hier komt het S-peil, de gebouwschilindicator
- Nieuwe spelregels bij sloop- en afbraak
- Voor u doorgelicht: 3D-scanning
- Interview: Bovenbouw Architectuur – Dirk Somer
- BIM implementeren in je architectenbureau
- Vochtproblemen door infiltraties via gevels
- Maak werk van uw communicatie
- De codextrein is vertrokken: ruimtelijke ordening op nieuwe rails sinds 1 januari
NAV News nr. 90 (november - december 2017) (pdf / 28 pagina's)
06-12-2017
- project in de kijker: D-One Future – KRE, kantoorgebouw, Kortrijk - goedefroo+goedefroo architecten
- voorwoord: S-peil: stop toch met dat virtuele klimaatbeleid! Door Kati Lamens.
- kvraaghetaan: Lionel Devlieger (Rotor) aan Luc Vanmuysen (a2o Architecten)
- interview met voorzitter Kati Lamens en directeur Kris Baetens - NAV, door Staf Bellens
- reportage: over inbreiding: een werfbezoek met minister Schauvliege aan het project van Delmulle Delmulle Architecten in Oudenaarde i.k.v. het kader van het project ‘Kennisplatform Woningrenovatie’ - door Staf Bellens
- rondetafel: 'Triple Gold voor Brussel': BC Architects & Studies en TETRA architecten slepen – met twee projecten langs het Brusselse kanaal - een gedeelde gouden plak in de wacht op de Holcim Prijzen, met Lieven De Groote en Jan Terwecoren, TETRA architecten - Kristiaan Borret, Brussels Bouwmeester - Wes Degreef, BC Architects & Studies door Arnaud Tandt
- publiredactioneel: KBC kantoren & datacenter – Mechelen: Fraaie bolster, pittige kern (Schuco en goedefroo + goedfroo architecten) Door Staf Bellens
- Dom Hans van der Laan.Een kennismaking in drie bedrijven door Arnaud Tandt
- publiredactioneel 'Archisoft®: tijdsbesparende administratieve software voor de architect' door Jo Weltens
- Specialist: Het architectuurcontract: nieuwe adders onder het gras, door Steven Daelman en Wouter Goossens van AR-CO
"Recente wijzigingen in wetgeving en rechtspraak hebben de grenzen voor de contractuele vrijheid verlegd. Enerzijds laat de rechtspraak nu ook toe om de opdracht van de architect te beperken: enkel de gesloten ruwbouw, met of zonder technischeinstallaties, met of zonder afwerking. Dit geeft dus meer vrijheid. Anderzijds zijn de wetten en regels over de oneerlijke handelspraktijken nu ook van toepassing op vrije beroepen."
- Technisch: 'Akoestiek: bezint eer ge begint', over het belang van een geïntegreerde aanpak - door Marcelo Blasco i.k.v. het project IDEA
- Innovatieve DEtails in de binnen-Afwerking,
- technisch: Thermische geostructuren - uit WTCB-Contact nr. 56 (4-2017)
- interview: Karel De Mulder van A2D Architecture 2 design i.k.v. het project BouwRadar van de Vlaamse Confederatie Bouw - door Staf Bellens
NAV News nr. 89 (september - oktober 2017) (pdf / 28 pagina's)
19-10-2017
- project in de kijker: Bogerse Velden, Lier, Winnend Wedstrijdontwerp Mijn Huis Mijn Jonge Architect 2011, net architectuur
- voorwoord: 'Ruimtelijk beleid: een beetje duidelijkheid en rechtlijnigheid a.u.b' (over het nieuwe beleidsplan ruimte vlaanderen), door Kati Lamens
- interview met Luc Wallaeys van OMGEVING, door Arnaud Tandt
- specialist aan het woord: 'DBFM, bouwteam en bim: deontologische, wettelijke en contractuele wolfijzers en schietgeweren' door Kristof Uytterhoeven, in opdracht van EUROMAF
- rondetafel: 'Het nieuwe Vlaamse ruimtebeleid: kansen en uitdagingen', met Stijn Oosterlynck (UAntwerpen), Gerda Vollens (Orde van Architecten), Bart Somers (burgemeester Mechelen), Lode Waes (CEO Vanhaerents) en Stijn De Vleeschouwer (Team Vlaams Bouwmeester) door Staf Bellens i.k.v. Mijn Huis Mijn Architect
- publiredactioneel: 'Onderhoud en herstellingen van voorgelakt staal', door ir.-arch. Caroline Christiaens
- 'Groene verjongingskuur voor rood icoon', over de daktuin, geveltuin en groengevel aan de Vooruit in Gent (DIAL architect en Ecoworks, door Arnaud Tandt i.k.v. project 'Groen Bouwen - Groene gevels voor duurzame gebouwen en steden'
- publiredactioneel 'Glazen daken: waar techniek en design elkaar ontmoeten...' door Jeroen De Cock, Technical & Commercial Director bij Forzon
- Specialist: 'Nieuwe vrijstellingen op het vlak van archeologie', door Emma Vanderstraeten
- Specialist: 'De verplichte verzekering tienjarige aansprakelijkheidsverzekering voor alle bouwpartners', door Rebecca Ramboer en Marijke Evens van Protect
- 'Werken in Bouwteam - Wat met overheidsopdrachten?' - verslag van seminarie in Leuven, door Staf Bellens, i.k.v. het project 'Werken in bouwteam, een innovatief bouwproces'
- publiredactioneel: 'Maak plaats voor de elektrische wagen' - Eandis & Infrax
- het Herman Teirlinckgebouw, het grootste passieve kantoorgebouw in België - een bezoek met NAV Vlaams-Brabant & Brussel i.s.m. het Facilitair Bedrijf, door Jo Weltens
Anne-Laure Nuytten • 06-12-2017
NAV News nr. 88 (mei-juni 2017) (pdf / 28 pagina's)
27-06-2017
- Omgevingsvergunning: algemene invoering uitgesteld tot 1 januari 2018
- 'k Vraag het aan: Luc Deleu aan Lionel Devlieger (ROTOR)
- BLAF architecten: “Duurzame architectuur als sluitsteen”
- Drie politici over ruimte voor architecten
- De watertoets, wat doe je ermee?
- Gezond bouwen: de impact van materialen op milieu en gezondheid
- Jo Crepain Prijzen: Iedereen winnaar
- BIM in het architectenbureau: Ook iets voor u?
- Stadskantoor Hasselt: BIM smaakt naar meer
- Regionale werking: NAV West-Vlaanderen
NAV News nr. 87 (maart-april 2017) (pdf / 28 pagina's)
21-04-2017
- Opinie Kati Lamens: In God we trust
- 'k Vraag het aan: Xaveer De Geyter aan Luc Deleu
- Intervieuw Rotor: “Passiefgebouwen zijn tikkende tijdbommen”
- Restauratie en herwaardering van het monumentale station van Leuven
- Architect@work Kortrijk: Licht in het hoofd
- BENOveren: Een noodzaak, maar vooral een kans!
- Klimaatverandering en watermanagement: Het waterplein van De Urbanisten
- Ring of fire: De brandweerkazerne van Charleroi
- Voorgelakt staal – Slechts een kleurtje?
- Lucht/water warmtepompen: “Focus niet te eenzijdig op het E-peil”
- Rondetafel: De partners van de Vlaamse Renovatiedag
- Canal Grande. Stedelijk wonen aan water
NAV News nr. 86 (januari-februari 2017) (pdf / 24 pagina's)
Pieter De Groote • 10-02-2017
- voorwoord: fasering/uitstel voor de invoering van de omgevingsvergunning (Kati Lamens)
- de vraag: Leo Van Broeck aan Xaveer De Geyter
- interview: Peter Cabus, secretaris-generaal Ruimte Vlaanderen, over het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (Staf Bellens)
- interview: Ir.-arch. Simon Vermote, deelnemer aan de Vlaamse Renovatiedag
- interview: Iwan Baan en Kunlé Adeyemi (NLÉ), de Makoko Floating School
- WTCB Contact: Herziening van de norm over borstweringen
- Architect in de praktijk: werken met architect-werknemers (Staf Bellens, met input van Kris Baetens en Tom Peeters (GSJ Advocaten)
- Interview met NAV Oost-Vlaanderen (Staf Bellens)
- technisch: Hoe omgaan met collectieve hemelwaterinstallaties in appartementen? (Pol Van Acoleyen)
-rondetafel: Een nieuwe rol voor de architect? Met Kristof Uytterhoeven, Bart Anthonissen en Filip Declercq (ELD), Kris De Langhe (Orientes), Didier De Buyst en Patrick Lootens (POLO)
- technisch comité architecten (wtcb): bouwpartners en de 'regels van de kunst'
Angeliques Verspeurt m.m.v Daikin i.k.v. het energieconsulentenproject • 15-01-2017
NAV News nr. 85 (november - december 2016) (pdf / 28 pagina's)
20-12-2016
- project in de kijker: Passiefhuis met groene gevels, OCMW Ternat (De Bouwerij)
- de vraag: Peter Vermeulen aan Leo Van Broeck
- opinie Kati Lamens:' verzekeringsplicht voor aannemers: too little too late'
- interview ir.-arch. Lorenzo Van Tornhaut: 'Alleen via zelfontplooiing kunnen we de crisis in de architectuursector keren' (Staf Bellens)
- Lerende netwerken: interviews met Caroline Vanbiervliet en Ruben Galle (Staf Bellens)
- interview met Frederick Verschueren, Floris De Bruyn en Philippe De Berlangeer - GAFPA (Arnaud Tandt)
- een verplichte tienjarige aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers: is de kogel nu echt door de kerk? (Door Rebecca Ramboer - Protect)
- eerste praktijkevaluatie van de nieuwe archeologieregelgeving: bevragen die handel? (Bert Acke en Emma Vanderstraeten Arch&Teco) uit: Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid
- Verordening hemelwater geldt voortaan vanaf 40m², ongeacht de vergunningsplicht
- Recensie: Vitale architectuur - Gereedschap voor levensduur
- Regionale werking: Feest! 25 jaar NAV Vlaams-Brabant en Brussel
- De Duurzame Wijk behaalt BREEAM Excellent Final Stage
- Rondetafel partners NAV: 'Wie niet innoveert, stagneert'. Met: Frans Spijkers (marketingmanager Legrand/BTicino), Hans Aerts (R&D directeur Derbigum), Bert Belckx (verantwoordelijke innovatie ENI), Philippe Seghers (zaakvoerder Eurodal), Wim Soetaert (marketingmanager L-door)
NAV News nr. 84 (september-oktober 2016) (pdf / 28 pagina's)
25-10-2016
- Project in de kijker - stedelijk compact wonen in Antwerpen, inspiratieproject Mijn Huis Mijn Architect, POOT architectuur, Sarah Poot
- opinie - Kati Lamens - administratieve overlast: veiligheidscoördinatie, epbverslaggeving, ventilatieverslaggeving, archeologienota, en morgen een asbuilt attest, een woningpas en wie weet er in de toekomst nog allemaal meer wordt uitgevonden
- actua - 25 000 bezoekers voor Mijn Huis Mijn Architect - Ventilatie-eisen van kracht voor Renovatiepremie - Het architectenduo Elien Neyens en Artyom Kravtchenko heeft de wedstrijd Jonge Architecten Aan Zet gewonnen - Nieuwe webstek en naam voor NAV: Netwerk Architecten Vlaanderen - NAV vraagt om snelle evaluatie en bijsturing archeologienota - Ventilatie en EPB: webapplicatie krijgt vorm
- interview - Staf Bellens - Johan Rutgeerts "Ereloonstudie kan architect en opdrachtgever een indicatie geven”
- architectuur - Arnaud Tandt - Ward Verbakel (plusofficearchitects) curator “EUtopia – Mogelijkheid van een eiland”
- Publiredactioneel - Staf Bellens - Academisch goud: gebouw O op de Wilrijkse campus Drie Eiken, Universiteit Antwerpen, met oplossingen van Schüco. THV META architectuurbureau, Storimans Wijffels Architecten (NL) en het studie- en adviesbureau Tractebel, later aangevuld met het landschapsbureau West 8
- Publiredactioneel - Tata Steel Colorcoat - Metalen gevelbekleding? Staal, aluminium of beide?
- Recensie - Arnaud Tandt - De aedibus international, Band 12, De Smet Vermeulen architecten – Gent en Band 13, architecten de vylder vinck taillieu – Gent
- Rondetafel - Staf Bellens - Normen en certificatie: weet u waar u aan toe bent?
- Specialist - Euromaf - Moet de architect de geldbeugel van de bouwheer beheren? Hoe ver reikt zijn verantwoordelijkheid als het budget overschreden wordt?
- interview - Staf Bellens - Vlaams minister van Energie Bart Tommelein
- Publiredactioneel - Staf Bellens - Daikin - In het project Park Inn/Proximus in Brugge werd een luchtgekoelde een luchtgekoelde VRV mooi geïntegreerd achter roosterpanelen in de gevel, kriskras verspreid over het gebouw. (© Crepain Binst Architecture)
- publiredactioneel - CBR, MAPEI, KINGSPAN
INSULATION, GROUTTECH, SYSTEM HOUSE, VIEGA, FERMACELL - De hedendaagse vloeropbouw
NAV News nr. 84 - bijlage - billboard houtskeletbouw (pdf / 2 pagina's)
25-10-2016
Houtskeletgevelelementen en building kits
NAV News nr. 83 (mei - juni 2016) (pdf / 28 pagina's)
20-06-2016
- project in de kijker: Renovatie stadsappartement uit de jaren '50, Berchem - JAR architectuur, architect Jordi Duchateau
- opinie - Kati Lamens - Architectuurwedstrijden: wat met de economische voetafdruk?
- Interview - Arnaud Tandt - Dirk Boydens (Boydens Engineering) over expansie naar Azië
- specialist - Pol Van Acoleyen - Nieuw KB eist veel strengere - ventilatie-eisen in werkplaatsen dan EPB-regelgeving
- specialist - Peter Goegebeur - BInnendekvloeren, ook geschikt voor ultradunne keramische XXL-tegels?
- technisch aandachtspunt WTCB - Het geheim zit in de dekvloer!
- Staf Bellens - verslag van het derde architectencongres over wedstrijden
- specialist - Julie Alboort - Waterbewust Renoveren? Dat spreekt voor zich! (project op de Vlaamse Renovatiedag) (i.k.v. project consulent waterbewust bouwen)
- Staf Bellens - Rondetafelgesprek met NAV-partners over het Renovatiepact
- specialist - WTCB contact - de energetische renovatie van gebouwen: prioriteiten van de uit te voeren werken
- technisch aandachtspunt WTCB - aansluiting spouwmuur-plat dak: opgelet voor de spouwdrainering!
- bijlage: Fundament 2016
NAV News nr. 82 (maart - april 2016) (pdf / 28 pagina's)
11-04-2016
- project in de kijker - Wijkpark De Porre, Gentbrugge - Vandriessche architecten
- opinie - Kati Lamens - Anders wonen? Een mooie opportuniteit voor architecten!
- interview - Arnaud Tandt - Alexander Dierendonck en Isabelle Blancke (Dierendonckblancke architecten)
- technisch - Arnaud Tandt - Zelfverdichtend beton - werfbezoek Boekentoren (i.k.v. project stortklaar beton)
- recensie - Arnaud Tandt - Yona Friedman. The Dilution of Architecture
- specialist - Saskia Gabriël - Preferente en niet-preferente opwekkers met energie uit hernieuwbare bronnen
- specialist - Bart Vermandere (Inter) - Eén naam, drie adressen voor advies en vorming over toegankelijkheid van gebouwen en omgeving in Vlaanderen
- Orde van Architecten - Philip Adam - If you can't beat them, join them?
- rondetafelgesprek - Staf Bellens - NAV-partners over BIM
- verslag tentoonstelling - Arnaud Tandt - Everything (is) architecture: niet(s is) wat het lijkt (Office Kersten Geers David Van Severen)
- Interview - Julie Alboort - Marc Buysse, directeur Aquafin - Gezocht: loden Leidingen (i.k.v. project consulent waterbewust bouwen)
NAV News nr. 81 (januari - februari 2016) (pdf / 28 pagina's)
15-02-2016
- project in de kijker - Maquette van het winnende ontwerp voor het nieuwe VRT-gebouw - Robbrecht en Daem architecten & Dierendonckblancke architecten
- opinie - Kati Lamens - 2016: grand cru of grand mal?
- interview - Arnaud Tandt - J. Mayer H. und Partner, Architekten
- specialist - Colette Demil - Hoe maakt u van een openhuizendag een schot in de roos?
- specialist - Mr. Jo Van Lommel en Mr. Yves Loix - Kan u als architect mededader/deelnemer zijn aan een stedenbouwkundig misdrijf?
- specialist - Mr. Joris Wouters - Vergunningsaanvragen zonder garantie: wie draait op voor een weigering
- technisch - Julie Alboort - Drinkwateraansluitingen: wanverbindingen voorkomen
- verslag - Staf Bellens - Seminarie: Bouwteams in de publieke en private sector
- specialist - Wim Lowet - Grip krijgen op het digitale geheugen van de architect: een pilootproject
- specialist - Gregory Henin - Kan een architect fiscaal optimaliseren met auteursrechten?
- rondetafel - Staf Bellens - NAV-partners over uw verzekering beroepsaansprakelijkheid
- Orde van Architecten - Philip Adam - NAV moet stoppen met de Orde te bashen
tags: openhuizendag / renovatiedag / wanverbindingen / vergunning / bouwovertreding
NAV News nr. 80 (november - december 2015) (pdf / 28 pagina's)
15-12-2015
- project in de kijker - studentenwoning Kortrijk - Goedefroo + Goedefroo architecten
- opinie - Kati Lamens - Onze beroepsvereniging, dat bent u
-interview - Staf Bellens - Hilde Crevits: Eindelijk beschikken we over een langetermijnplanning voor ons scholenbouwbeleid
- interview - Staf Bellens - Kati Lamens en Kris Baetens: Architecten willen hun verantwoordelijkheid opnemen zolang het fair blijft
- actueel - aandeel ventilatie in EPB-verslaggeving wordt uitgebreid
- specialist - Benny Craenhals - het isoleren van vloerplaten op de volle grond en het aspect randisolatie
- interview - Arnaud Tandt - Peter Bernaerts, Tom Gantois, Lennart Claeys (Architectuuratelier Dertien12)
- specialist - Pauline Adam - Hoe doet u een bouwaanvraag in Wallonië?
- specialist - Pieter Walraet (KPW architecten) en Roos Servaes (OVAM) - proefproject veranderingsgericht bouwen, woontoren Zelzate
- verslag - Staf Bellens - Info-avonden hoe omgaan met hemelwaterinfiltratie? Verslag en oplossingen van de partners
- rondetafel - Staf Bellens - NAV-partners over duurzaamheid
- bijlage - billboard geothermie - de grondgekoppelde warmtepomp tot op de bodem toegelicht
- bijlage - billboard technische kokers (versie 2) - EPB, brandveiligheid, rookgasafvoer, eisen m.b.t. akoestiek in woongebouwen
NAV News nr. 80 - bijlage - billboard geothermie (pdf / 2 pagina's)
15-12-2015
De grondgekoppelde warmtepomp tot op de bodem toegelicht (i.s.m. Group Verbeke)
NAV News nr. 79 (september - oktober 2015) (pdf / 28 pagina's)
15-10-2015
- project in de kijker: Pompstation Aquafin, Siberiastraat, Antwerpen - cuypers & Q architecten
- opinie - Kati Lamens - Digitaal of digibabel? (over de digitale bouwaanvraag?)
- specialist - Saskia Gabriël - Aandachtspunten bij het ontwerpen van verlichtingsinstallaties bij kantoren en scholen
- interview - Arnaud Tandt - Marie-José Van Hee
- Orde van Architecten - Philip Adam - De deontologie: nagel aan de doodskist van de architect?
- interview - Staf Bellens - Stagemeester Nele Sambre en stagiair Mélanie Seghers (ROom07) over de stage
- verslag - Staf Bellens - Verzekering bij het werken in bouwteam
- specialist - Febe i.s.m. NAV - Is de septische put in je project reglementair? (i.k.v. project consulent waterbewust bouwen)
- rondetafel - Staf Bellens - NAV-partners over Architectuur & comfort
- Specialist - Euromaf - De in solidumgehoudenheid en het contractueel beding tot uitsluiting sinds het arrest van het Hof van Cassatie dd 05/09/2014
NAV News nr. 78 (mei - juni 2015) (pdf / 28 pagina's)
15-06-2015
- project in de kijker: Lalo, verbouwing en inrichting rijwoning - sculp[IT]architecten
- opinie - Kati Lamens - Verboden toegang? over de instroom in het beroep van architect
- interview - Staf Bellens - Joke Schauvliege
- interview - Arnaud Tandt - Koen Drossaert en Bart Biermans (HUB)
- recensie - Arnaud Tandt - Vincent Mangeat. Logos & Faber
- specialist - Peter-Willem Vermeersch, Dorien Meulenijzer en Ann Heyligen - Ruimtelijke beleving: ervaringsdeskundigen als waardevolle bron van ontwerpkennis
- verslag - Staf Bellens - Waterbewust bouwen bij renovatieprojecten: 2 voorbeelden (i.k.v. Renovatiedag en project consulent waterbewust bouwen)
- rondetafel - Staf Bellens - NAV-partners over details en detaillering
- specialist - Tom Cromphout en Christopher Perexempel - De gedeeltelijke versus de beperkte opdracht
- specialist - Mr. Yves Loix - enkele vragen bij de omgevingsvergunning
- Orde van Architecten - Philip Adam - Een nieuwe wind
- NAV over onderzoek vrije beroepen: Hoge nood aan professionelere tuchtspraak (n.a.v. de dag van het vrije beroep)
- specialist - Een kennismaking met zelfverdichtend beton (i.k.v. project stortklaar beton)
NAV News nr. 77 (maart - april 2015) (pdf / 28 pagina's)
15-04-2015
- project in de kijker - van arbeidershuisje naar vakantiewoning - SOM architecten (i.k.v. de Vlaamse Renovatiedag)
- opinie - Kati Lamens - DIW - een verplichte verzekering voor alle bouwpartners
- analyse - Staf Bellens - Scholen van Morgen: the day after
- specialist - Saskia Gabriël - Hygiënische aandachtspunten bij mechanische ventilatiesystemen
- interview - Staf Bellens - Luk Vorsselmans (LV-architecten) en Annemie De Kooning (Xenadvies) over de rol van de energie-adviseur in het bouwteam
- specialist - Mr. Yves Loix - Het onroerenderfgoeddecreet
- publiredactioneel - Unilin - Brandveiligheidsvoorschriften en brandveiligheidsrichtlijnen in Europa
- Analyse - Staf Bellens - Kostenoptimaal BEN-bouwen: Lessen en adviezen
- rondetafel - Staf Bellens - NAV-partners over BEN
- interview - Arnaud Tandt - Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh (Gijs Van Vaerenbergh)
- analyse - Prof. Dr. Ir. Renaat De Sutter & Karel van den Berghe - Water in de stad: ook uw uitgangspunt bij ontwerp? (i.k.v. project consulent waterbewust bouwen en architect@work)
NAV News nr. 76 (januari - februari 2015) (pdf / 28 pagina's)
15-02-2015
- project in de kijker - Statielei, Antwerpen (De Gouden Liniaal Architecten)
- opinie - Kati Lamens - Geen grappig spiegelpaleis (over de complexe procedures van openbare bouwprojecten)
- specialist - Saskia Gabriël - Oververhitting in EPB: de impact van een doordacht concept
- verslag - Philip Adam - Studiedag De architect in de 21ste eeuw: beschermde ondernemer of (vogel)vrij beroep?
- interview - Arnaud Tandt - Laurens Bekemans en Wes Degreef (BC architects and studies)
- interview - Staf Bellens - Gert Potoms en Lieve Van Medegael (Facilitair Bedrijf)
- specialist - Staf Bellens - Tien tips voor een deelname aan de Vlaamse Renovatiedag
- interview - Staf Bellens - Samenwerking architect en studiebureau in een bouwteam - Tom Bruynbroeck (Ingenium)
- specialist - Rik Honoré - Luchtdicht bouwen: een juridische benadering (verkorte versie)
- Orde van Architecten - Philip Adam - Opdrachten gesloten ruwbouw: ja of neen?
- oud-voorzitters in de bloemen gezet op feest 60 jaar NAV West-Vlaanderen
- recensie - Arnaud Tandt - Le Corbusier's Secret Laboratory. From Painting to Architecture
- specialist - Mr. Yves Loix - De omgevingsvergunning
- specialist - Patrick Godelie - Coördinatie Veiligheid en Gezondheid anno 2015: 14 jaar evolutie of stilstand? (veiligheidscoördinatie)
- bijlage: CD-ROM modeldocumenten
NAV News nr. 75 (november - december 2014) (pdf / 28 pagina's)
15-12-2014
- project in de kijker - bezoekerscentrum Haven Gent - Tetra Architecten
- opinie - Kati Lamens - Onvrij beroep (over het gebrek aan commerciële vrijheid door deontologie en wetgeving)
- interview - Staf Bellens - Kati Lamens en Kris Baetens - NAV brengt de architect op de voorgrond
- Orde van Architecten - Philip Adam - Verkiezingen. Permanente vorming.
- interview - Arnaud Tandt - Ana Castillo en Annekatrien Verdickt (Tetra Architecten)
- Recensie - Arnaud Tandt - Christoph Schaub. Films on architecture
- specialist - Julie Alboort - Een infiltratiebekken bij een woning? Dat kan! (i.k.v. project consulent waterbewust bouwen)
- interview - Staf Bellens - het architectenbureau in een bouwteam (i.k.v. het project werken in bouwteam)
- specialist - Joris Breugelmans - de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm vanaf januari 2015
- specialist - infosteel - het belang van de normenreeks EN 1090 in de Belgische staal- en aluminiumconstructiesector
- specialist - Marijke Evens - De informatieplicht en adviesplicht van de architect met betrekking tot de wetgeving
- publiredactioneel - Frank Putteneers (Belga Plastics) - Aandachtspunten bij het plaatsen van luchtdichtingsfolies
- interview - Staf Bellens - Dominiek Depoortere - luchtdichtheid van A tot Z (i.k.v. project luchtdicht bouwen)
- publiredactioneel - Noël Naert (Febe) - Belgisch Cement: CE-markering en BENOR-merk
- bijlage - billboard - Hoe omgaan met perceelsscheidende muren in de EPB vanaf 2014?
NAV News nr. 75 - bijlage - billboard perceelsscheidende muren in de EPB (pdf / 2 pagina's)
15-12-2014
Hoe omgaan met perceelsscheidende muren in de EPB vanaf 2014? (i.k.v. het energieconsulentenproject)
NAV News nr. 74 (september - oktober 2014) (pdf / 28 pagina's)
15-10-2014
- project in de kijker - vrijstaande woning, Kontich - DMOA architecten
- opinie - Kati Lamens - Meer Bouwmeester, graag
- interview - Arnaud Tandt - Philippe Vierin en An Fonteyne
(noArchitecten, samen met Jitse Van den Bergh)
- tentoonstelling - Arnaud Tandt - European Union Prize For Contemporary Architecture. Mies van der Rohe Award 1988-2013. Europe's best building
- specialist - Julie Alboort - Wateroverlast aanpakken door waterrobuust bouwen (i.k.v. project consulent waterbewust bouwen)
- interview - Piet Kerckhof (Arché Ligno architecten) - een doorgedreven passiefhuis met toekomstambities
- specialist - Philip Adam - Wie moet ingeschreven zijn op de tabel van de Orde van Architecten?
- specialist - Leslie Rottiers - Verlaagd BTW-tarief van 6% eveneens mogelijk bij werkzaamheden in de tuin
- publiredactioneel - Promat i.s.m. Chloë Raemdonck (Origin Architecture & Engineering) - Brandbescherming bij restauratie van geklasseerde gebouwen of monumenten
- analyse - Pieter De Groote - Grote interesse voor bouwteams bij architecten - maar ook vragen. Enquête. (i.k.v. project werken in bouwteam)
- interview - Staf Bellens - Efficiënt uit de startblokken als stagiair: Jeroen Maes, Stephanie Versele, Freya Van Caekenberghe, Vincent Van Impe en Jasper Senaeve.
- publiredactioneel - Eddy Dano - BENOR
- publiredactioneel - Ileana Radulescu (AR-CO) - Globale verzekering van de bouwheer
- bijlage - billboard - kies de juiste geotechnische proef
NAV News nr. 74 - bijlage - billboard kies de juiste geotechnische proef (pdf / 2 pagina's)
i.s.m. SGS • 15-10-2014
Een leidraad naar een project zonder geotechnische problemen (i.s.m. Group Verbeke)
NAV News nr. 73 (mei - juni 2014) (pdf / 28 pagina's)
15-06-2014
- project in de kijker - sociale woningen in Haasdonk (GMH Beveren). Winnend ontwerp Mijn Huis Mijn Jonge Architect 2007 - Atelier Dertien12
- opinie - Kati Lamens - Vlaams Bouwmeester
- verslag - Staf Bellens - Het tweede Architectencongres: bouwteams en verdichting
- publiredactioneel - Holcim - Warmen of koelen met de thermische massa: betonkernactivering
- interview - Arnaud Tandt - Martine De Maeseneer (MDMA)
- recensie - Arnaud Tandt - Peter Zumthor. Buildings and Projects, 1985-2013
- verslag - Staf Bellens - wateroverlast: een beheersbaar risico. werkbezoek Joke Schauvliege (waterrobuust bouwen, i.k.v. project consulent waterbewust bouwen)
- specialist - Stijn Stragier - de elektronische aanwezigheidsregistratie
- verslag - Staf Bellens - kennis delen en uitwisselen in het epb-atelier
- specialist - Stefaan Baeteman - Wijzigingen Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening inzake bedrijvigheid
- publiredactioneel - Velux - Ontwerpen met daglicht: onverwachte voordelen (Europese daglichtnorm)
- verslag - Staf Bellens - AtelierVijf wint eerste editie van Jonge Architecten Aan Zet, Woonmaatschappij Ijzer & Zee, Nieuwpoort. Mathijs Bekaert, Dieter Van Bree, Thibaut Florin, Nick Willems en Pieter Deslé.
- interview - Staf Bellens - Vincent Van Den Broecke. Sociale media. Twitter. Facebook. internet
NAV News nr. 72 (maart - april 2014) (pdf / 28 pagina's)
15-04-2014
- project in de kijker - eengezinswoning met praktijkruimte - acht en half architectuur, arch. Pieter Uyttenhove
- opinie - Kati Lamens - Anders gaan wonen? Ja, maar... Woonvormen, cohousing, wetgeving.
- interview - Arnaud Tandt - Henk De Smet en Paul Vermeulen (De Smet Vermeulen)
- interview - Staf Bellens - Kati Lamens, de eerste vrouwelijke voorzitter van NAV, & Kris Baetens, kersvers directeur van NAV
- interview - Staf Bellens - Wim Van der Wee (Willemen General Contractor) over bouwteams
- specialist - Thomas De Vriese - Tot op de bodem: de wetgeving grondverzet
- interview - Staf Bellens - schaalvergroting - Jorden Goossenaerts, Christine Conix en Frederik Jacobs (CONIX RDBM Architects), Luc Thienpondt (Plan A architectenbureau)
- specialist - Nele Ansoms - Regularisatievergunning: bezint eer ge begint
- interview - Staf Bellens - Luc Maes (Gamma Architektuurbureau - Ruddervoorde)
- publiredactioneel - Protect - de verzekering beroepsaansprakelijkheid
- publiredactioneel - Euromaf - de architect en de raadgevende ingenieur: aandachtspunten bij delegatie van de opdracht
NAV News nr. 71 (januari - februar 2014) (pdf / 28 pagina's)
15-02-2014
- project in de kijker: Guesthouse Little Willy (Brussel) - LOW architecten
- opinie - Danny Windmolders - Koekenstad Antwerpen voor projectontwikkelaars en architecten?
- interview - Arnaud Tandt - Antwerps stadsbouwmeester Kristiaan Borret
- analyse - Staf Bellens - Wat beweegt er inzake stagehervorming en permanente vorming?
- specialist - Bruno Deraedt - Houtskeletbouw en gevelisolatiesystemen met bepleisteringen
- Orde van Architecten - Philip Adam - Kan een aannemer lid zijn van de Nationale Raad van de Orde van Architecten?
- specialist - Julie Alboort - de nieuwe verordening hemelwater uit de doeken gedaan (i.k.v. project consulent waterbewust bouwen)
- interview - Staf Bellens - Peter Van Impe (AST 77) over de Vlaamse Renovatiedag
- specialist - Raf Dom - BTW-tarieven in de bouwsector
- bijlage - billboard verordening hemelwater
NAV News nr. 71 - bijlage - billboard nieuwe verordening hemelwater (pdf / 2 pagina's)
15-02-2014
Schematische interpretatie van de wetgeving (i.k.v. het project consulent waterbewust bouwen)
NAV News nr. 70 (november - december 2013) (pdf / 28 pagina's)
15-12-2013
- project in de kijker - cultuurcentrum de Warande - Turnhout - Achtergael architecten i.s.m. Stéphane Beel
- opinie - Danny Windmolders - betaalbaar bouwen: self fulfilling prophecy?
- interview - Danny Windmolders - We hebben nog veel om onze tanden in te zetten
- specialist - Marcelo Blasco - Akoestische gevelisolatie voor woongebouwen in België
- specialist - Angeliques Verspeurt - Wat brengt 2014 op het vlak van EPB?
- specialist - Staf Bellens - Edelman bedelman: hoe een realistisch ereloon bekomen? Vijftien tips.
- specialist - Nelly Moenssens - Een donker gebouw: slecht voor milieu, mens en budget (over daglicht, energieprestatie)
- specialist - Julie Alboort - Waar naartoe met mijn terrasafvoer? RWA of DWA? (i.k.v. project consulent waterbewust bouwen)
- architectuur - Arnaud Tandt - Francis Keré vermengt traditionele Afrikaanse methodes met westerse kennis (Holcim Award)
- publiredactioneel - interview - Staf Bellens - Geerten Vester (Goedhart Repro) - Reprografie en 3D-printing in het architectenbureau
- recensie - Staf Bellens - De geest van Suburbia. De suburbane verkaveling: bron van alle kwaad? Bruno Meeus & Pasccal De Decker m.m.v. Bart Claessens
- bijlage - billboard - kies het juiste ventilatiesysteem (i.s.m. Renson)
NAV News nr. 70 - bijlage - billboard kies het juiste ventilatiesysteem (pdf / 2 pagina's)
15-12-2013
Eisen en ontwerptips voor woongebouwen (i.s.m. Renson)
NAV News nr. 69 (september - oktober 2013) (pdf / 28 pagina's)
15-10-2013
- project in de kijker - kantoor Solvas, Zomergem - GRAUX & BAEYENS architecten
- opinie - Danny Windmolders - administratieve vereenvoudiging
- Orde van Architecten - Philip Adam - de onafhankelijke architect?
- specialist - Angeliques Verspeurt - Vanaf 2014 verplicht hernieuwbare energie in nieuwbouw en strengere epb-eisen
- analyse - Benny Craenhals - 10 punten voor een werkbare energiepresentatie regelgeving (epb)
- specialist - Jan Meykens - moet elke stedenbouwkundige aanvraag gescreend worden op de MER-plicht?
- specialist - Bart Van Weyenberghe - afwijking van de basisnormen brandveiligheid: wat en waarom?
- interview - Arnaud Tandt - Ralf Coussée (Coussée en Goris architecten)
- verslag - Staf Bellens - Staten Generaal van het architectuuronderwijs
- verslag - Eretekens in de Nationale Orde en Eretekens van de Beroepsvereniging
- specialist - Jerome Gevaert - een gezond lichaam in een gezond gebouw
- interview - Staf Bellens - Raf Van Hulle - Sun Trip 2013
- specialist - Tom Peeters - verantwoordelijkheden van de medewerkers van een architectenkantoor?
- bijlage - billboard - aandachtspunten bij een keukenontwerp (i.s.m. Bruynzeel keukens)
NAV News nr. 69 - bijlage - billboard keukenontwerp (pdf / 2 pagina's)
15-10-2013
Aandachtspunten bij een keukenontwerp (i.s.m. Bruynzeel keukens)
NAV News nr. 68 (mei - juni 2013) (pdf / 28 pagina's)
15-06-2013
- opinie - (ver)bouwen: een criminele activiteit? (over bouwovertredingen)
- analyse - Staf Bellens - Wonen in de stad. De Dag van de Architectuur
- verslag - Staf Bellens - Op bezoek in Nederland bij BNA en Architectuur Lokaal
- specialist - Caroline Deleu - Rook- en warmteafvoer (RWA) in parkeergarages?
- specialist - dhondt ramen - CE verplicht voor houten ramen
- verslag - Pieter De Groote - 60 jaar NAV. denc!-studio en Robbrecht & Daem Architecten winnen eerste Jo Crepain Awards
- interview - Arnaud Tandt - b0b Van Reeth
- specialist - Rebecca Ramboer, Christophe Roelandt en Marcel Mertens - Hoe overtuig ik mijn bouwheer om een polis ABR te nemen?
- specialist - Joris Wouters - mijn bouwheer stelt mij in gebreke. Wat nu?
NAV News nr. 67 (maart - april 2013) (pdf / 32 pagina's)
15-04-2013
- Oud vs nieuw, architect Dirk Demasure (BURO A&S bvba, Wervik) (i.k.v. de Vlaamse Renovatiedag)
- opinie - Danny Windmolders - De sector van architecten of van architectuur? De conceptnota. ‘Vernieuwing van het Kunstendecreet en beleidskader kunsten’ van minister Schauvliege.
- analyse - Staf Bellens - Studentenhuisvesting - Room for brains
- specialist - Christophe Lenders - Nieuwe regelgeving overheidsopdrachten
- specialist - Verwarmen en koelen met geothermie: hoe werkt dit precies? i.k.v. project Smart Geotherm
- specialist - WTCB Contact - Zelfverdichtend beton voorschrijven en uitvoeren (i.k.v. stortklaar beton)
- verslag - Staf Bellens - Geworteld in 60-jarige geschiedenis van NAV
- Verslag - Arnaud Tandt - Tentoonstelling ‘Architectuur in Context’.
Kruisbestuiving tussen architectuur en omgeving
- specialist - Stefaan Lammertyn - Moet ik als architect op Facebook?
- specialist - Yves Loix en Nele Ansoms - In welke gevallen moet mijn klant een planbatenheffing betalen?
NAV News nr. 66 (januari - februari 2013) (pdf / 20 pagina's)
15-02-2013
- project in de kijker - Passieve kleuterschool
Oostduinkerke - Buro II & Archi+I
- opinie - Danny Windmolders -Spreek nooit voor uw beurt (over de woonbonus)
- analyse - Staf Bellens - Welke toekomst voor welke architectenbureaus?
- Orde van Architecten - Philip Adam - De Orde: niet de vakbond van de architecten
- specialist - WTCB - Plaatmaterialen en hun toepassingen
- Verslag - Arnaud Tandt - Tentoonstelling Junya Ishigami in deSingel
- Specialist - Joris Wouters - Ik wil een gemene muur bouwen maar mijn buur is er nog niet. Wat nu?
- Specialist - Peter Noens - Graafwerken gepland? Neem een kijkje onder de grond met het KLIP
NAV News nr. 65 (november - december 2012) (pdf / 28 pagina's)
15-12-2012
- project in de kijker - Bezoekerscentrum onbemand interpretatiecentrum Lijssenthoek Cemetery Poperinge - Architectenbureau Luc Vandewynckel
- opinie - Danny Windmolders - als architectuur de architect heeft ingehaald
- interview - Staf Bellens - Luc Martens (voorzitter VVSG)
- interview - Staf Bellens - Danny Windmolders en Bart Verstraete: "Er is nog een lange weg te gaan maar we kennen de richting."
- Orde van Architecten - Philip Adam - een nieuwe orde, een nieuwe tuchtspraak?
- specialist - WTCB - vervanging van aardgastoestellen aangsloten op collectieve rookgasafvoerkanalen
- specialist - Benny Craenhals - aangrenzend onverwarmde ruimten in de EPB
- specialist - WTCB - Haal jezelf een groendak op je dak
- interview - Arnaud Tandt - Joke Vermeulen en Francis Catteeuw (Compagnie O Architecten)
- specialist - Joris Wouters - communicatie via de nieuwe kanalen: hoe gedraagt de architect zich?
- specialist - Dirk De Moor - liften: hoe vind je je weg in de resem aan wetgevingen?
- bijlage - NAV-billboard - De EPB-meetcode
NAV News nr. 65 - bijlage - billboard de epb-meetcode (pdf)
14-12-2012
De epb-meetcode in een oogopslag (i.k.v. het energieconsulentenproject)
NAV News nr. 64 (september - oktober 2012) (pdf / 28 pagina's)
15-10-2012
- project in de kijker - nieuwbouw OCMW en kinderdagverblijf (Lebbeke) - Architectenbureau PLANNERS (Antwerpen)
- opinie - Danny Windmolders - Less is more! Minder is meer! (over administratieve vereenvoudiging)
- Orde van Architecten - Philip Adam - openbaarheid van bestuur
- specialist - Marcelo Blasco - Appartementen akoestisch isoleren
- specialist - Catherine Lootens - Wat als mijn klant led vraagt?
- interview - Arnaud Tandt - Zaha Hadid
- specialist - WTCB - Hoe een drinkwaterinstallatie
spoelen vóór haar ingebruikname?
- specialist - Cindy Meynendonckx - Nabuurschap: wat met gemaakte afspraken wanneer mijn buur zijn pand verkoopt?
- specialist - Joris Wouters - Kan ik de betaling van facturen zomaar tegenhouden?
NAV News nr. 63 (mei - juni 2012) (pdf / 24 pagina's)
15-06-2012
- verslag - het eerste Architectencongres
- Techniek - Zonder koppijn in de refter (M. Blasco)
- Interview - Wolkenbouwer Carlos Arroyo (Arnaud Tandt)
- Interview - Samenwerken in een architectenbureau: Koen Roelens en Peter Vermeulen
- Interview - Johan Albrecht (Itinera Institute)
- Specialist aan het woord - Ook architecten hebben nood aan een netwerk (Colette Demil)
- Specialist aan het woord - Betaling in contanten verder aan banden gelegd (Filip Van Zeebroeck)
- Specialist aan het woord - Moet u een verkavelingsvergunning aanvragen voor een collectief woningbouwproject? (Nele Ansoms)
- Specialist aan het woord - Hoe uw uitzonderlijke projecten in beroepsaansprakelijkheid verzekeren? (Rebecca Ramboer)
- bijlage - billboard - moduleren van een geschikte trap
NAV News nr. 63 - bijlage - billboard moduleren van een geschikte trap (pdf)
15-06-2012
Moduleren van een geschikte trap (i.s.m. Trappen Teck & Co)
NAV News nr. 62 (maart - april 2012) (pdf / 28 pagina's)
15-04-2012
- Actualiteit - Vlaamse Renovatiedag
- Techniek - Energieprestaties vroeger integreren in ontwerpproces loont (Jo Gijbels)
- Interview - Paul van Lindt, projectleider Digitale Bouwaanvraag
- Interview - Orde van Architecten: Kati Lamens en Philip Adam
- Specialist aan het woord - Enkel premie voor na-isolatie spouw indien voldaan aan STS 71-1 (Angeliques Verspeurt)
- Specialist aan het woord - Wat met de aansprakelijkheid bij intrede, opvolging of overname? (Tom Cromphout)
- bijlage - billboard Houten gevelbekleding
NAV News nr. 62 - bijlage - billboard houten gevelbekleding (pdf / 1 pagina's)
15-04-2012
Houtsoorten voor gevelbekleding (i.s.m. Woodforum)
NAV News nr. 61 (januari - februari 2012) (pdf / 28 pagina's)
15-02-2012
- Techniek - Dimensioneren van parkeergarages (Geert Michaux)
- Interview - Brandweercommandant Guy Van de gaer
- Actueel - Aangepaste procedure mikt op transparantie, efficiëntie en kwaliteit
- Panelgesprek - De architect en de sociale huisvesting
- Specialist aan het woord - Is duurzaamheid meetbaar? (Webby De Keyser)
- Specialist aan het woord - Uw jaarplan marketing en communicatie (Colette Demil)
- Specialist aan het woord - Kan u uw stedenbouwkundige vergunning faseren? (Nele Ansoms)
- bijlage - Billboard - Asbestmaterialen herkennen en veilig verwijderen
NAV News nr. 61 - bijlage - billboard asbest (pdf / 2 pagina's)
15-02-2012
Asbestmaterialen herkennen (i.s.m. het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid)
NAV News nr. 60 (november - december 2011) (pdf / 24 pagina's)
15-12-2011
- Actueel - Regieloon van de architect (resultaat enquete)
- Techniek - Wanneer het water aan de lippen komt (over overstromingen en bouwen) Geert Michaux
- Techniek - Na-isoleren van bestaande buitenmuren (buitengevelisolatie) (Ir-arch. Mieke Bonnarens)
- Interview - Cultuurinvest
- Interview - Minister Muytters
- Specialist aan het woord - De omgevingsvergunning (Meester Yves Loix)
- Specialist aan het woord - Hoe bepaalt u het beroepsgedeelte van uw woning? (SBB)
- Specialist aan het woord - EBP verplichte voorafberekening vanaf jan 2012 (energieconsulent)
- Nuttig - Hoe vennoot worden in een architectenbureau (Karen Francois)
NAV News nr. 59 (september - oktober 2011) (pdf / 24 pagina's)
15-10-2011
- Techniek - Na-isoleren van bestaande buitenmuren: binnenisolatie (ir-arch. Mieke Bonnarens)
- Interview - Bart Verstraete (directeur NAV)
- Case - Passiefhotel Eco logies
- Specialist aan het woord - de rol van de architect bij privé rioleringen
- Specialist aan het woord - Recht van opstal (SBB)
- Specialist aan het woord - Projectvergaderingen (RWO)
- Specialist aan het woord - Op til binnen de EPB (…vanaf 2012)
- Bijlage - billboard - Hoe beton voorschrijven?
- bijlage - CD-ROM modeldocumenten
NAV News nr. 59 - bijlage - billboard beton voorschrijven (pdf / 1 pagina's)
15-10-2011
Hoe beton voorschrijven? (i.s.m. CBR)
NAV News nr. 58 (mei - juni 2011) (pdf / 20 pagina's)
15-06-2011
- Techniek - Na-isoleren van bestaande buitenmuren: Spouwvulling meest kostenefficiënte techniek (ir-arch Mieke Bonnarens)
- Debat - Onroerend erfgoed laat niemand onberoerd
(Staf Bellens)
- Interview - Twijfels over EPB of energiezuinig (ver)bouwen? De energieconsulent weet raad
- Specialist aan het woord - Stijlvolle thuis gezocht voor tweewielers. Een suite voor de fiets?
- Specialist aan het woord - Kan u ter verantwoording worden geroepen voor een te laag ereloon?
- Specialist aan het woord - E-tendering: wat is het en wat verandert er?
NAV News nr. 57 (maart - april 2011) (pdf / 20 pagina's)
15-04-2011
- Techniek - De rol van de architect in een sloopdossier
- Interview - De ambities van de Vlaamse Bouwmeester (Peter Swinnen)
- Specialist aan het woord - Opvolging of toetreding van vennoten
(Filip Van Zeebroek, SBB)
- Specialist aan het woord - Help, ik word opgeroepen door de Orde
(Mr. Cindy Meynendonckx, GSJ-advocaten)
NAV News nr. 56 (januari - februari 2011) (pdf / 16 pagina's)
15-02-2011
- Actualiteit - Digitaal visum voor dit voorjaar 2011?
- Borstweringen voor gebouwen
- Techniek -Als de sneeuw om je hoofd is verdwenen
- Interview - Vl. Minister Freya Van den Bossche: Iedereen krijgt de kans om de nodige epb-expertise te verwerven
- Specialist aan het woord - De enige vergunning is er! (soms voldoet de milieuvergunning, soms nog stedenbouwkundige melding nodig)
- Specialist aan het woord - Afspraken maken goede vrienden (samenwerken in een vennootschap)
- Specialist aan het woord - Het budget (niet enkel een zorg van de bouwheer maar ook van de architect!)
- Interview - WTCB: 5 jaar EPB
NAV News - archief van nr. 29 (sep-okt 2005) t.e.m. nr. 55 (nov-dec 2010) (pdf)
15-12-2010
Dit archief is niet in PDF beschikbaar. Het papieren archief is consulteerbaar in het NAV-secretariaat te Brugge. Contacteer het NAV-secretariaat voor meer info.
nr. thema onderwerp (auteur)
Okt 05 (n°29) Juridisch Aandachtspunten bij het opstellen van een architectuurovereenkomst (GSJ)
Okt 05 (n°29) Ruimtelijke ordening Over de verjaring van bouwmisdrijven (Rutgeerts)
Dec 05 (n°30) Juridisch De bouwheer respecteert de voorwaarden niet van de bouwvergunning. Wat nu? (GSJ)
Feb 06 (n°31) Juridisch De registratie van de aannemer, de aansprakelijkheid van de opdrachtgever en de informatieplicht van de architect (GSJ) (aanvullingen in nr april)
Apr 06 (n°32) Juridisch Hoe wraak ik een gerechtsdeskundige? (bouwkroniek)
Apr 06 (n°32) Juridisch De taak van de architect EPB? (GSJ)
Apr 06 (n°32) Fiscaal Het verlaagd BTW-tarief van 6% (SBB)
Okt 06 (n°34) Juridisch De architect als totaaloplosser (GSJ)
Okt 06 (n°34) Veiligheid Stand van zaken KB tijdelijke en mobiele bouwplaatsen (Luc Proesmans)
Dec 06 (n°35) Juridisch Het werken met een niet geregistreerd aannemer (Protect)
Dec 06 (n°35) Veiligheid Tabel TMB (Vekmo)
Dec 06 (n°35) Juridisch Ruimtelijke ordening Hoe lang blijft een stedebouw kundig misdrijf de dader achter volgen? (GSJ)
Feb 07 (n°36) Juridisch Mijn ereloon wordt niet betaald? (GSJ)
Feb 07 (n°36) EPB Taak verslaggever versus architect (VEA)
Feb 07 (n°36) Juridisch Stormschade, wie is verant woordelijk? (Nadia Schepens)
Feb 07 (n°36) EPB Overzicht wijzigingen EPB (VEA)
Feb 07 (n°36) Sociaal Schijnzelfstandigheid (SVMB)
Maa 07 Juridisch Overheidsopdrachten (GSJ)
Maa 07 (n°37) Wetgeving Het legionellabesluit (Vlaams Agentschap Gezondheid)
Maa 07 (n°37) Wetgeving Vlaamse renovatiepremie (NAV)
Maa 07 (n°37) Normen Normen en merken in de bouwsector (NAV)
Maa 07 (n°37) Technisch Luchtdichtheid (WTCB)
Jun 07 (n°38) Technisch Geventileerde dubbele glazen gevels (BLASCO)
Jun 07 (n°38) Juridisch Aannemersregistratie (GSJ)
Jun 07 (n°38) Management Haal meer uit uw medewerkers (Johan Rutgeerts)
Okt 07 (n°39) Technisch De nieuwe norm “glaswerk” NBN 23-002 (Dhr. Rivet)
Okt 07 (n°39) Juridisch Het geld van de bouwheer, een verantwoordelijkheid voor de architect! (GSJ)
Dec 07 (n°40) Juridisch Stijgende materiaalprijzen en de aannemingsovereenkomst (GSJ)
Dec 07 (n°40) Juridisch Opdrachten: water- en winddicht! (Protect)
Feb 08 (n°41) Technisch Luchtdicht bouwen: uitvoeringstechnieken voor lichte constructies (WTCB)
Feb 08 (n°41) Fiscaal Nieuwe regeling aannemersregistratie (SBB)
Feb 08 (n°41) EPB EPB in Brussel, gelijkenissen maar toch ook verschillen (NAV)
Feb 08 (n°41) Juridisch Tijdelijke samenwerkingen tussen architecten (GSJ)
Apr 08 (n°42) technisch Bodemdecreet en VLAREBO beschermen koper en bouwheer (OVAM)
Apr 08 (n°42) Ruimtelijke ordening Het planologisch attest voor een bedrijf in ruimtelijke problemen (VLAO)
Apr 08 (n°42) Fiscaal Hoofdelijke aansprakelijkheid als architect, en toch uw woning beschermen? (SBB)
Apr 08 (n°42) Juridisch Aan welke voorwaarden moet een sleutel-op-de-deur bedrijf voldoen? (Nadia Schepens)
Jun 08 (n°43) Technisch De herziening van het decreet op de ruimtelijke ordening
Jun 08 (n°43) Fiscaal Afbraak en heropbouw van gebouwen in bepaalde stadsgebieden: 6% btw? (SBB)
Jun 08 (n°43) Ruimtelijke ordening Plattelandslogies: een stand van zaken (VLAO)
Okt 08 (n°44) Techniek EPC bij verkoop en verhuur van woongebouwen (Luc Dedeyne)
Okt 08 (n°44) Juridisch De architectenovereenkomst: hoe het uitmaken? (GSJ)
Dec 08 (n°45) Techniek Gevelvervuiling: opletten voor ontwerp, materiaalkeuze en uitvoering! (WTCB)
Dec 08 (n°45) Ruimtelijke ordening Interview met Gilbert Kolacny
Dec 08 (n°45) Juridisch Brandveiligheid: de Bijlage 6 bij de basisnormen (Promat)
Feb 09 (n°46) Techniek Bomen op een bouwwerf: een zegen, of staan ze in de weg? (Aliwen)
Feb 09 (n°46) Fiscaliteit Maatregel verlaagd BTW-tarief op nieuwbouw: verduidelijkingen (SBB)
Feb 09 (n°46) Energie Interview met Luc Peeters (VEA)
Apr 09 (n°47) Techniek Hoeveel architectenenergie vergt Massief Passief?
Jun 09 (n°48) Techniek Betonkernactivering: Warm of koel, maar steeds zuinig (FEBE)
Jun 09 (n°48) Ruimtelijke ordening De nieuwe vlaamse codex ruimtelijke ordening: 10 headlines voor de architect (GSJ)
Okt 09 (n°49) Ruimtelijke ordening Tot 14 cm buitenmuurisolatie dankzij gepubliceerd Vlaams rooilijndecreet
Okt 09 (n°49) Technisch Kan warmtekrachtkoppeling in mijn bouwproject?
Okt 09 (n°49) Fiscaliteit Fiscaal nieuws over de “groene lening” (SBB)
Okt 09 (n°49) Ruimtelijke ordening Rookmelder(s) moeten voortaan aangeduid op stedenbouwkundige vergunning
Dec 09 (n°50) Juridisch Hoe staat het met de auteursrechten van de architect? (GSJ)
Dec 09 (n°50) Fiscaliteit Kan u relatiegeschenken fiscaal aftrekken? (SBB)
Dec 09 (n°50) Juridisch De spelregels van prijsherzieningen in aannemingscontracten (Bouwunie)
Jan 10 (n°51) Techniek Steeds grotere tegelformaten vergen nieuwe plaatsingstechnieken (Peter Goedgebeur)
Jan 10 (n°51) Specialist aan het woord Een nieuwe Vlaamse regelgeving toegankelijkheid? (enter vzw)
Jan 10 (n°51) Specialist aan het woord Wat is de Wet Breyne? Aandachtspunten voor de architect? (Christophe Lenders)
Maart 10 (n°52) Techniek Duurzaam bouwen, meer dan energielaag bouwen? (Staf Bellens)
Maart 10 (n°52) Interview Inzake beroepsaansprakelijkheid zijn architecten voorlopers (Ides Ramboer, Protect)
Maart 10 (n°52) Specialist aan het woord Tijdelijk samenwerken tussen architecten (Mr. An Desmet)
Maart 10 (n°52) Specialist aan het woord Ruimtelijke ordening projectvergadering (Johan Rutgeerts)
Maart 10 (n°52) Specialist aan het woord Glasnorm aangepast – toepassingsgebied veiligheidsglas lichtjes ingeperkt (Bouwunie)
Mei 10 (n°53) Actualiteit 75% koopt een te verbouwen woning zonder voorafgaandelijke advies van een architect
Mei 10 (n°53) Techniek Infiltratiebekkens: een rekenvoorbeeld
Mei 10 (n°53) Interview Duurzaamheid mag je niet geïsoleerd bekijken (arch. Christiaan De Haas – De Bouwerij)
Mei 10 (n°53) Specialist aan het woord Correct verzekerd als zelfstandige medewerker? (Marcel Mertens – Protect nv)
Mei 10 (n°53) Specialist aan het woord Help, de bouwheer vraagt om de energetische prestatie vast te leggen in het architectencontract? (Joris Wouters – GSJ-advocaten)
Mei 10 (n°53) Specialist aan het woord Kopen op een openbare verkoping
Sept-okt 10 (n°54) Actualiteit Architectenbarometer optimistischer
Sept-okt 10 (n°54) Techniek BIM, de toekomst voor ontwerpen en bouwen? (Filip van Rickstal – WTCB)
Sept-okt 10 (n°54) Interview Hoe FIT is de architect voor het buitenland? (FIT)
Sept-okt 10 (n°54) Specialist aan het woord Het faillissement van de aannemer: wat nu? (GSJ-advocaten)
Sept 10-okt (n°54) Specialist aan het woord Vlaamse Verordening toegankelijkheid aangepast
Sept-okt 10 (n°54) Specialist aan het woord Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening
Nov-dec 10 (n°55) Actualiteit Verantwoordelijkheid grootste zorgenkind van een architect - Niet voor verblijf maar ook niet voor publicatie - Minder overheidssteun voor zonnepanelen, vloer-en muurisolatie - Einde van de 6%-regeling in nieuwbouw - Btw en/of registratierechten op bouwgrond: hoe zit dat nu?
Nov-dec 10 (n°55) Techniek Tips & Tricks over het werfverslag
Nov-dec 10 (n°55) Interview Frieda Brepoels
Nov-dec 10 (n°55) Interview WTCB
Nov-dec 10 (n°55) Specialist aan het woord Kan ik een opleiding terugvorderen van mijn medewerker?
Nov-dec 10 (n°55) Specialist aan het woord De bouw in de knoop voor een bouwknoop?
Asbestwijzer - Eerste hulp bij herkennen en verwijderen van asbest (pdf / 4 pagina's)
NAV en OVAM • 23-11-2022
Indeling gebouwen in EPB (pdf)
Saskia Gabriël • 18-01-2019
'Warmtepompen: de verschillende systemen toegelicht' (pdf / 4 pagina's)
m.m.v Daikin i.k.v. het energieconsulentenproject • 06-12-2017
EPN-methode voor niet-residentiële gebouwen in EPB (pdf / 4 pagina's)
m.m.v Daikin i.k.v. het energieconsulentenproject • 15-01-2017
Technische kokers - update december 2016 (pdf)
m.m.v. Pol Van Acoleyen, ir. technieken bij Artex ingenieurs & architecten • 06-12-2016
tags: kokers
i.s.m. Machiels Building Solutions • 25-10-2016
tags: houtskelet / gevelelement / building kit / houtbouw / prefab / prefabricatie / houtkeletgevelelement
Geothermie - De grondgekoppelde warmtepomp tot op de bodem toegelicht (pdf / 2 pagina's)
i.s.m. Group Verbeke • 15-12-2015
tags: geothermie / warmtepomp
Hoe omgaan met perceelsscheidende muren in de EPB vanaf 2014? (pdf / 2 pagina's)
i.k.v. het energieconsulentenproject • 15-12-2014
Kies de juiste geotechnische proef voor uw project (pdf / 2 pagina's)
i.s.m. SGS • 15-10-2014
De nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater (pdf / 2 pagina's)
i.k.v. het project consulent waterbewust bouwen • 15-02-2014
Kies het juiste ventilatiesysteem. Eisen en ontwerptips voor woongebouwen (pdf / 2 pagina's)
i.s.m. Renson • 15-12-2013
Aandachtspunten bij een keukenontwerp (pdf / 2 pagina's)
i.s.m. met Bruynzeel Keukens • 15-10-2013
De epb-meetcode in een oogopslag (pdf / 2 pagina's)
i.k.v. het energieconsulentenproject • 15-12-2012
Moduleren van een geschikte trap (pdf / 1 pagina's)
i.s.m. Trappen Teck&Co • 15-06-2012
Houtsoorten voor gevelbekleding (pdf / 1 pagina's)
i.s.m. Woodforum • 15-04-2012
Asbestmaterialen herkennen (pdf / 2 pagina's)
i.s.m. het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid • 15-02-2012
Hoe beton voorschrijven? (pdf / 1 pagina's)
i.s.m. CBR • 15-10-2011
Renovaties van hellende daken (pdf)
10-05-2023
Hellende daken zijn nog steeds de meest voorkomende dakvorm. Veel daken zijn ook aan renovatie toe maar de aanpak is niet altijd even simpel. Tijdens deze sessie brengen architecten verschillende cases waar telkens een deelaspect van de renovatie of nieuwe opbouw wordt bekeken, steeds beginnend vanuit een analyse van het bestaande dak.
Vanzelfsprekend werpen we ook een blik op de toekomst en de toenemende noodzaak tot circulair bouwen. De verschillende circulaire denkpistes bij de renovatie van een hellend dak komen aan bod, met bijzondere aandacht voor de milieu-impact van nieuwe en gekende isolatiematerialen.
28-04-2023
Zomers worden broeieriger. In het verharde Vlaanderen liggen daarom steeds meer mensen wakker van het hitte-eilandeffect. Letterlijk. Tijd dus om onze gebouwen en leefomgeving terug te laten ademen door in te zetten op groen en biodiversiteit!
Bio-ingenieur Koen Van Delsen (murmuur) en ecologe Lore De Wolf (CORRIDOR) lichten de basisprincipes van natuurinclusief bouwen toe. Én ze tonen hoe je die in de praktijk brengt: van masterplanniveau tot bouwdetail. Zowel de bebouwde als de onbebouwde omgeving komen aan bod.
27-03-2023
De wetgeving rond ruimtelijke ordening is complex. Als architect dreig je soms te verdwalen in een koterij van regels. Toch is het cruciaal dat je een dossier volledig en correct samenstelt. Beter samengestelde dossiers leiden tot een vlottere behandeling waardoor gemeentelijke ambtenaren tijd vrij kunnen maken voor andere taken, zoals een vooroverleg. Dit zorgt ervoor dat zowel architecten als gemeentes een vlotter vergunningstraject kunnen nastreven.
20-02-2023
De problematiek van oververhitting leeft meer dan ooit. Steeds warmere en langere zomers, grote raamopeningen en gebrek aan beschaduwing veroorzaken problemen in de praktijk. Zonwering behoort, net zo goed als isolatie, tot stap één in de trias energetica. Tijdens deze sessie gaan we na hoe je oververhitting (deels) kan voorkomen via passieve maatregelen. Daarnaast hebben we ook aandacht voor de belangrijk wordende rol van visueel comfort.
Deze infosessie kadert binnen het Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw.
tags: zonweringen / EPB
Bouwen in de hoogte met hout (pdf)
30-01-2023
Bouwen met hout voor laagbouw is stilaan wel ingeburgerd. Intussen worden ook de eerste middelhoge gebouwen met hout uitgevoerd. Tijdens deze infosessie zoeken we uit hoe je te werk gaat om een hoger gebouw in hout te onwerpen. Wat zijn de verschillen tussen laag- en middelhoogbouw met hout? Wat zijn de do's en don'ts?
Er zijn heel wat aandachtspunten die we in deze infosessie onder de loep nemen. We gaan na wat de opties zijn op het vlak van stabiliteit en hoe de structuur beschermd moet worden tegen brand. We geven bijzondere aandacht aan vocht en hoe je het gebouw droog houdt. Bij middelhoge gebouwen is ook akoestiek een belangrijk aandachtspunt. Bovendien staan we stil bij isolatie en detaillering.
Tot slot passen we deze theoretische benadering ook toe op een case van een middelhoog gebouw in stedelijke context, nl. het project Menslievendheid in Brussel van Abscis Architecten.
Maatmeubilair_presentatie (pdf)
16-01-2023
Hier vind je de pdf van de presentatie, 1 slide per pagina.
10-01-2023
De vraag naar slimme, creatieve interieuroplossingen neemt toe. Dat komt vooral omdat we compacter bouwen. Maar ook esthetiek speelt een rol: opdrachtgevers willen steeds vaker een interieur dat opgaat in de architectuur.
Na deze infosessie:
- Ken je de mogelijkheden qua vorm en materiaal
- Ken je de voor- en nadelen van verschillende materialen
- Kun je materialen en uitvoeringswijzen correct voorschrijven
- Kun je maatmeubilair beter integreren in je gebouw
Opwekking, verbruik en opslag van energie bij woningen (pdf)
23-11-2022
Dat we werk moeten maken van de energietransitie weten we al langer dan vandaag. De huidige energiecrisis en de conflicten in Oekraïne strooien nog maar eens zout in de wonde. We moeten versneld van gas afstappen en meer inzetten op eigen opwekking en zelfconsumptie. Dat weet ook onze Vlaamse Overheid die de gaskraan voor nieuwbouw wil dichtdraaien tegen 2025. Als architect moeten we daarom met de opdrachtgever mee op zoek gaan naar verantwoorde en betaalbare alternatieven.
Deze infosessie heeft de intentie je te sterken bij het beantwoorden van vragen van je opdrachtgever. Daarbij bekijken we zowel de aanbod- als de vraagzijde. Ligt de toekomst in all-electric? Hoe zit het nu met dat capaciteitstarief? Zijn laadbatterijen een oplossing? Hoe kunnen we alles beter op elkaar afstemmen? Kortom, welke oplossingen leiden tot effectieve energiewinsten in de praktijk?
Na het volgen van deze infosessie...
- Weet je welke oplossingen er bestaan en met welke aspecten je dient rekening te houden.
- Heb je het vertrouwen en de nodige inzichten verworven om adviesvragen van klanten inzake verbruik, opwekking en opslag van elektriciteit te beantwoorden.
05-10-2022
Bij ramen die tot aan de bovenkant van de dakrand aansluiten of ramen die uitsteken ten opzicht van de gevel, vraag je je misschien wel eens af hoe dit bouwtechnisch opgelost wordt. We kaderen enerzijds de wetgeving inzake energieprestatie en behandelen anderzijds de structurele aandachtspunten bij deze bouwtechnische details.
DUURZAAM BETON IN CIRCULAIRE CONTEXT (pdf)
04-10-2022
Beton is een duurzaam materiaal maar is het ook echt duurzaam? Correct ontworpen betonconstructies gaan lang mee, maar zijn ze ook ecologisch duurzaam? Misschien gaan beide vormen van duurzaamheid wel hand in hand. Waar situeert beton, en in het bijzonder prefab beton, zich juist in het circulariteitsverhaal?
Duurzaam en circulair bouwen is, naast de juiste materiaalkeuze, ook een ontwerpkwestie. De één kan niet zonder de ander. In deze sessie staat ontwerpen en bouwen voor verandering centraal.
Alle aspecten van duurzaamheid en circulariteit worden overlopen. Daarnaast wordt er geïllustreerd hoe (prefab)beton hier al dan niet in past, met aandacht voor wat vandaag al kan maar ook hoe het materiaal evolueert. Ten slotte wordt dit alles steeds getoetst aan relevante praktijkvoorbeelden.
Ten slotte brengt Stephanie Van Goethem (Bureau Bouwtechniek) ook een casestudy over het Arlon-Trèvesgebouw in Brussel.
Vloeropbouw bij renovaties (pdf)
15-09-2022
Wie kiest voor een slimme en doordachte vloeropbouw, vermijdt problemen bij de afwerkvloer. Nu er steeds meer renovatieprojecten zijn en de puzzel van vloerverwarming, tegels met XL-formaat, gietvloeren, … niet eenvoudig is, wordt de juiste keuze bij vloeropbouw steeds belangrijker.
In deze sessie gaan we heel praktisch aan de slag. We bekijken enkele cases, duiden hoe je materialen en uitvoering correct kan voorschrijven en bespreken diverse aandachtspunten en valkuilen.
tags: vloeropbouw / renovatie
14-09-2022
Op donderdag 8 september brachten we een bezoekje aan Living Tomorrow. De inleidende presentaties vind je hier.
BTW IN DE BOUW: 6 OF 21% (pdf)
27-06-2022
De BTW-regelgeving voor het verbouwen van woningen, herbouwen van woningen en herbouwen in bepaalde stedelijke gebieden roept regelmatig vragen op.
Hoe bereken ik die 200m2 bewoonbare oppervlakte? Moet die kelder meegerekend worden ook als hij hoger is dan 2,60 meter? Wat als die bestaande houten roostering vervangen wordt door welfsels, of als er een nieuwe betonplaat op het gelijkvloers wordt geplaatst, is dit dan bestaande of nieuwe oppervlakte? Wat als de bouwheer getrouwd is met gemeenschap van goederen maar de woning is geschonken door de ouders van één partner?
Akoestiek: de nieuwe norm (pdf)
10-06-2022
Het toepassen van de Belgische akoestische norm op woningen is verplicht in België. Vermoedelijk zal in de zomer van 2022 de nieuwe versie van die norm gepubliceerd worden, nl. de NBN S01-400-1.
Deze norm is ontstaan uit de noodzaak om de akoestische vereisten beter aan te passen aan de huidige geluidsbelasting en ook aan de huidige wensen betreffende de akoestische kwaliteit. In deze infosessie zal prof. dr. ir. Marcelo Blasco aan de hand van een concrete situatie deze nieuwe versie van de norm uitleggen, waarbij we de luchtgeluidisolatie en contactgeluid meer in detail zullen bekijken.
08-06-2022
In deze inspiratie sessie licht Sabine De Schutter de veelzijdigheid en het potentieel van verlichting in architecturale context toe. Ze neemt je mee doorheen het ontwerpproces van haar studio als onafhankelijke lichtontwerper en legt uit hoe verlichting een integraal deel van het architecturale concept kan zijn. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van verschillende projectvoorbeelden.
De verzekeringsplicht voor de architect (pdf)
26-04-2022
Je verzekering beroepsaansprakelijkheid is voor jou als architect zowel een grote kost als een absolute must. Gemiddeld worden architecten om de 4 jaar betrokken bij een schadegeval. Op zo'n moment dien je te kunnen rekenen op je verzekering, maar weet je eigenlijk waarvoor je wel en niet verzekerd bent? En wie verzekerd is?
Rondom het gebouw: omgevingsaanleg in de ontwerpfase (pdf)
22-04-2022
Omwille van praktische en budgettaire redenen wordt de omgevingsaanleg rondom gebouwen vaak verschoven naar een latere fase, vooral bij woningbouw en -renovatie. Maar als architect ben je de eerste partner van de opdrachtgever en zonder de taak van latere partners zoals tuinarchitecten over te nemen of ondermijnen, kan je met de juiste beslissingen zorgen dat het gebouw optimaal geïntegreerd kan worden met een goede omgevingsaanleg.
Rondetafel: werken met BIM (pdf)
23-03-2022
Tijdens dit rondetafelgesprek brachten we verschillende bouwpartners samen om hun ervaring te delen rond BIM. Elk gaven zij hun antwoord en visie op verschillende vragen die ontstaan bij het werken met BIM.
Volgende topics kwamen aan bod:
- BIM uitvoeringsplan en protocol
- LOD en modelleerrichtlijnen
- Herbruikbaarheid en architecturale modellen
- Clash detection
- Cloud platform
23-03-2022
De ecologische voetafdruk van een project is indrukwekkend te noemen. De beschikbare ruimte wordt schaarser, zeker in de stad. Dus een gebouw uitbreiden zonder extra ruimte in te nemen, is de uitdaging die op tafel ligt. Om toch aan de groeiende vraag naar woonruimte tegemoet te komen, zal er creativiteit aan de dag moeten gelegd worden. Optopping is één van die creatieve oplossingen waarbij niet alleen kwaliteitsvol kan verdicht worden maar die ook een enorme meerwaarde kan betekenen voor een bestaand gebouw.
Renovatieverplichting en andere LT-doelstellingen (pdf)
16-12-2021
Het Vlaams klimaatakkoord is momenteel een heet hangijzer: de nakende verplichting voor renovatie bij niet-residentiële gebouwen en bij uitbreiding mogelijks ook residentiële gebouwen, de toekomstige verplichting van EPC in functie van het ontvangen van premies... Welke gevolgen heeft dit voor de architect?
In deze infosessie worden de doelstellingen en het energieprestatiebeleid voor renovatie gekaderd, worden de belangrijkste updates meegegeven en wordt er tot slot stilgestaan bij de bestaande tools en mogelijkheden tot premies.
Partnercases: Renovatieverplichting en andere LT-doelstellingen (pdf)
16-12-2021
Aansluitend op de inhoudelijke presentatie van dr. Sam Hamels en arch. Saskia Gabriëls worden enkele renovatiecases van partners voorgesteld.
Klimatisatie van de toekomst (pdf)
18-11-2021
Temperaturen worden hoger, weersomstandigheden extremer en mensen veeleisender. Als bouwprofessionals moeten we steeds vaker aandacht hebben voor koeling en ventilatie. Hoe gaan we in de toekomst comfortabel wonen, werken en winkelen als de fossiele brandstoffen uitgefaseerd zijn? Wat zijn de nieuwe energiebronnen? Welke technieken komen op ons af? Wat is vandaag (al) rendabel en wat niet?
Tijdens deze infosessie gaan we samen met (ingenieur)architecten, installateurs hvac, elektro-installateurs en koeltechnici op zoek naar antwoorden. Want de klimatisatie van de toekomst bouwen we samen.
Klimaatrobuust ontwerpen tegen droogte en overstromingen (pdf)
16-11-2021
De infosessie start met een opfrissing van de ontwerprichtlijnen voor infiltratie, buffering en hergebruik. Riet Lismont van VLARIO geeft onder andere meer informatie over bodemgesteldheid, infiltratiecapaciteit, grondwaterstand en dimensionering van buffervoorzieningen en regenwaterputten.
Vervolgens gaan we over naar het Groenblauw peil, een initiatief van De Vlaamse Overheid, VLARIO en VCB, waarbij een water- en groenscore aan projecten (gebouwen, landschapsprojecten en stedenbouwkundige projecten) gegeven kan worden. Dit initiatief draagt bij tot de sensibilisering van bouwheer en architect om waterbewust te bouwen. Vincent Wolfs van Sumaqua geeft antwoord op vragen als: welke projecten komen in aanmerking, wat betekent het voor een project en hoe werkt het?
Tot slot heeft Wim Verhaegen van de VMM het ook over overstromingsresistentie. De Vlaamse overheid heeft nieuwe overstromingskaarten opgemaakt voor de watertoets van projecten. Deze zullen binnenkort gelanceerd worden. Wim Verhaegen toont ons wat er gewijzigd wordt.
Deze infosessie kadert binnen het Netwerk voor Innovatieversnelling in de Bouw.
PREFAB-STRUCTUREN & ARCHITECTONISCH BETON (pdf)
15-10-2021
Het is geen nieuws dat de demografische ontwikkeling een dringende noodzaak creëert aan meer woon- en werkplekken. Met als resultaat: veel druk op de onbebouwde ruimte terwijl die ruimte net zoveel mogelijk moet gewaarborgd worden voor het behoud van een leefbare samenleving. Er zal dus efficiënt met ruimte moeten omgesprongen worden. Dichter bij elkaar wonen, en dan vooral in de context van in de hoogte bouwen, is aan de orde. Zeker in een stedelijke omgeving is dit van toepassing. We zien dat de tendens ook al is ingezet: steeds meer gebouwen met meerdere verdiepingen schieten uit het landschap omhoog.
Het doel van deze infosessies is de mogelijkheden van en aandachtspunten bij het gebruik van prefab-structuren en architectonisch beton toelichten bij middelhoog- en hoogbouw. De focus ligt op het garanderen van de stabiliteit van de structuur en op de esthetische, thermische-, water- en winddichtingsaspecten van de gevel. Hoe hoger het gebouw, hoe groter het belang van deze aspecten. En vanzelfsprekend waar veel mensen samenwonen en werken, spelen ook brandveiligheid en akoestiek een niet te onderschatten rol.
Brandreactie van materialen (pdf)
30-09-2021
Tot voor enkele jaren werden materialen ingedeeld in vijf klassen volgens de Belgische norm S21-203. Daar kwam in 2016 verandering in met de invoering van de Europese norm NBN EN 13501-1 waardoor de vergelijking met materialen uit andere landen een pak makkelijker werd.
In eerste instantie duidt Dieter Brants van Brandweer Leuven tijdens deze infosessie het geharmoniseerd systeem in Europa van wetten en normen, nl. de Europese classificatiemethode. Hij zoomt verder in op de testmethoden, thermische belasting, de indeling in klassen en heeft het ook over rookontwikkeling, druppelvorming en de problematiek van groendaken.
Daarna gaan we richting de praktijk met Thomas Seifert, Fire Safety Engineer, die dieper zal ingaan op de brandreactie van materialen en hun ontwerptoepassingen. Hij pakt de problematiek aan per systeem: do’s en don’ts, toepassing van de tabellen en vertaling naar totaalsystemen.
Tenslotte licht Dieter Brants nog een tipje van de sluier inzake aankomende wijzigingen, onder andere de wijziging van de basisnorm voor parkeergarages.
Elektrische laadinfrastructuur (pdf)
28-05-2021
Elektromobiliteit zit in de lift. Fabrikanten van voertuigen zetten sterk in op (deels) elektrische voertuigen en ook de wetgeving blijft niet achter om elektromobiliteit te ondersteunen. Zo zullen zowel residentiële als niet-residentiële gebouwen, bestaand en nieuw, verplicht worden om tegen 2025 voorzieningen of laadpunten te verstrekken.
Vandaag rijden er al heel wat elektrische voertuigen rond en de voorspelling is dat dit enkel maar zal toenemen. Thuis opladen zal steeds belangrijker worden. Als architect kan u hierop anticiperen door elektromobiliteit te integreren in de ontwerpfase, mits de nodige aandachtspunten.
William Stinissen van Volta loodst ons door het wettelijk kader en geeft duiding en antwoord op vragen als 'Wat wordt verwacht van de laadinfrastructuur?' en 'Hoe integreer ik elektromobiliteit in de ontwerpfase?' Prof. dr. ir. Johan Driesen (KU Leuven - EnergyVille) geeft uitleg over de toepassing van een 'slim netwerk' inzake elektromobiliteit op onder andere het elektriciteitsnet, het beheersysteem en slimme aansturing. Vervolgens toetsen we de theorie aan de praktijk en krijg je de mogelijkheid om enkele cases en totaaloplossingen op maat te bekijken.
22-04-2021
Efficiënt gebouwen beheren en onderhouden wordt steeds complexer. Als architect kan je reeds in de ontwerpfase een meerwaarde betekenen door facilitair of ‘gebouwondersteunend’ te ontwerpen. In het ontwerpproces houd je dan niet enkel rekening met de realisatie van het gebouw tot aan de eerste ingebruikname, maar ook met het gebruik en onderhoud op lange termijn.
Tijdens deze infosessie delen arch. Nele Sambre en Dries Capelle hun ervaringen als facility manager bij Stad Leuven. Aan de hand van een checklist bespreken ze veel voorkomende problemen in ontwerpen die na oplevering de kop opsteken en geven ze praktische tips om een ontwerp beter af te stemmen op het onderhoud. Vervolgens licht Dave Palmans aan de hand van de levenscycluskost van een gebouw toe welke economische impact een goed facilitair ontwerp kan hebben op de waarde van een gebouw.
Naar groente warmte en comfort in residentiële gebouwen (pdf)
04-02-2021
Het integreren van duurzame energietechnieken in nieuwbouwwoningen lijkt voer voor specialisten. Hetzelfde geldt voor de technische keuzes binnen een renovatietraject. Is de woning wel rijp voor duurzame verwarmings- en koeltechnieken? Welke bouwzijdige maatregelen dragen ertoe bij? Welke zijn de technische randvoorwaarden? Welke combinaties adviseer ik nu best aan mijn klant?
Prof. ir. Wim Boydens leidt ons doorheen het besluitvormingsproces en de integratie van verwarmings- en koeltechnieken bij nieuwbouw en renovatie. Vervolgens toetsen we de theorie aan de praktijk en krijg je de mogelijkheid om enkele cases en totaaloplossingen op maat te bekijken.
Naar groene warmte en comfort in residentiële gebouwen (cases) (pdf)
04-02-2021
Aansluitend op de inhoudelijke presentatie van prof. ir. Wim Boydens worden enkele implementaties van groene warmte en comfort in concrete projecten van partners voorgesteld.
• Een oude winkelsite van Van Marcke in Brugge-centrum ruimt binnenkort plaats voor een duurzaam meergezinswoonproject. Van Marcke Engineering neemt je mee in het beslissingsproces van de gekozen energietechnieken.
• Eerste hulp bij oververhitting... Renson illustreert aan de hand van een nieuwbouwwoning hoe de combinatie van buitenzonwering en nachtkoeling de oplossing is voor een aangename binnentemperatuur.
• Een warmtepomp toepassen in een bestaande woning? Mitsubishi toont aan de hand van een praktische case hoe dit kan en welke voordelen het biedt voor verwarming, sanitair warm water en koeling.
• Itho Daalderop licht aan de hand van drie cases toe hoe een geothermische warmtepomp op een collectieve bron een oplossing biedt in groepswoningbouw. De troeven? Weinig ruimtegebruik én een eenvoudige opstelling.
De gemene muur anno 2020 (pdf)
19-03-2020
Binnen het eerstelijnsadvies van NAV blijven vragen rond de gemene muur met stip op nummer één staan. Er blijven met andere woorden veel onduidelijkheden rond bestaan. Een eerste vraag die we ons vandaag moeten stellen is of we met de huidige muuropbouw nog spreken over een gemene muur?
Tijdens deze infosessie gaan we de gemene muur zowel van de juridische als technische invalshoek benaderen. Hoe belangrijk is de perceelgrens in deze materie? Wat mag je verstaan onder een burenovereenkomst? Waar staat inspraak van de buurman juist voor?
Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden wordt antwoord gegeven op een aantal veel voorkomende vragen. Wat is de impact van het isoleren: optoppen, uitbreiding naar achter, etc.
Hoe een goed binnenmilieu creëren in drukbezette ruimtes? (pdf)
16-03-2020
Een gezond gebouw staat of valt met de kwaliteit van het binnenmilieu. Bij een gezond binnenmilieu denken we spontaan aan een goed werkend en onderhouden ventilatiesysteem op maat van het gebouw en de bewoners. Maar ook akoestisch comfort, thermisch comfort, licht, buitenluchtkwaliteit, aanwezige inrichtings- en afwerkingsmaterialen hebben onder andere een invloed op het uiteindelijk welbehagen en functioneren van de gebruiker.
De rol van de architect bij het maken van goede, ‘gezonde’ keuzes is dan ook heel belangrijk. Uit een enquête bij architecten blijkt dat het binnenmilieu in veel gebouwen nog toe is aan optimalisatie. Deze infosessie geeft u een handleiding in het herkennen, vermijden en aanpakken van binnenmilieu gerelateerde problemen. Om zodoende een gezond en comfortabel binnenmilieu in gebouwen te bevorderen.
Deze infosessie kadert in het project Binnenluchtkwaliteit in schoolgebouwen met steun van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.
Beleidskader ruimtelijk rendement van de stad Gent (pdf)
Katlijn Van Nimmen & Kim Paduwat • 24-01-2020
De Dienst Stedenbouw en Ruimtelijke Planning van de Stad Gent nodigt je van harte uit op een infoavond over het nieuwe beleidskader voor ruimtelijk rendement, de ‘Nota ruimtelijk rendement in relatie tot Ruimte voor Gent’.
Door een wijziging in de Vlaamse wetgeving kan een bouwproject soms afwijken van de bouwvoorschriften in oude BPA’s of verkavelingen. Op welke plaatsen staan we een afwijking toe en op welke niet? Het beleidskader van de Stad Gent maakt het mogelijk om vergunningsaanvragen transparant en doordacht te beoordelen. Tijdens de infoavond lichten we de nota toe met tal van voorbeelden. Er is ook ruimte om vragen te stellen en achteraf na te praten.
ENERGIE: INSPELEN OP VRAAG & AANBOD (pdf)
11-12-2019
Veranderend energielandschap // opwekking // opslag // digitale meter
Het energielandschap blijft in een razend snel tempo veranderen. Deze transitie wordt mede versterkt door de doelstelling van de Vlaamse Overheid om tegen 2050 een quasi CO2-neutraal gebouwenpark te bewerkstelligen.
Door een toegenomen implementatie van hernieuwbare energietechnieken zetten we steeds vaker in op een decentrale elektriciteitsproductie en consumeren we ook steeds meer elektriciteit ten behoeve van warmtepompen, elektrische wagen ...
Een nauwgezette registratie en onderlinge afstemming van lokale energieproductie en -verbruik dringt zich op en ook het belang van lokale opslag van energie wordt steeds groter.
VERANKEREN EN VERBINDEN: Integratie van architectonisch beton in de ruwbouw (pdf)
18-10-2019
Een element in architectonisch beton staat niet alleen. Het is geïntegreerd met het gebouw en verankerd aan de ruwbouw. Telkens worden in functie van unieke ontwerpen creatieve oplossingen aangereikt. Deze infosessie leert je als ontwerper mee te denken in het proces en de ontwikkeling van verankeringsmethodes.
Je krijgt een overzicht van de standaardoplossingen, als ook voorbeelden van unieke ontwikkelingen.
Wordt een gevelelement in architectonisch beton best op een stalen of betonnen structuur bevestigd? Kan het ook op hout? Wat zijn de aangewezen bevestigingsoplossingen? Welke vloer is meest geschikt om een balkon aan op te hangen? Is de draagrichting van de vloer belangrijk bij holle vloerelementen, bij breedplaatvloeren, …? Wat bij renovaties? Etc.
We gaan dieper in op wat constructief de beste en meest economische oplossing is. Zo kunnen voorzieningen in de algemene ruwbouw bijdragen tot een eenvoudigere verankering van het architectonisch beton. Dit met aandacht voor esthetiek, onzichtbaarheid en uitlijningsmogelijkheden.
Ter afronding illustreert arch. Raf De Preter van Bureau Bouwtechniek hoe de gevelopbouw en verankering van torengebouw B17 op Nieuw Zuid te Antwerpen tot stand kwam.
13-05-2019
Naden spelen al jaren een spel. Ze bewegen zich tussen verstoppen en opvallen. Worden getoond of verdwijnen. Zeker de laatste jaren is dat ook balanceren tussen minimaal en maximaal. Tussen sober en exuberant.
Met modejournaliste en auteur Veerle Windels, architect-ontwerper Bart Lens (Lens°ass architecten), landschapsarchitect Christian Vermander (buro voor vrije ruimte), en ir.-architect Jasper Stevens en ir.-architect Karel Verstraeten (FELT architectuur & design) gaan we op zoek naar de ideale scherpte van de naad: minimalistisch of net uitvergroot tot ornament?
Doorstaat uw architectenvennootschap de sprong van Geens? (pdf)
15-03-2019
Tijdens deze NAV memo overlopen mr. Bart Goossens, mr. Bart Jacqmain van GSJ advocaten en adviseurs van SBB de voornaamste wijzigingen binnen de verschillende wetgevingen die voor een architectenvennootschap van betekenis zijn.
Tijdens deze NAV memo overlopen mr. Bart Goossens, mr. Bart Jacqmain van GSJ advocaten en adviseurs van SBB de voornaamste wijzigingen binnen de verschillende wetgevingen die voor een architectenvennootschap van betekenis zijn.
U krijgt antwoorden op onder meer volgende vragen: Welke wijzigingen dringen zich op voor bestaande vennootschappen? Wat is de impact op de Laruellevennootschap? Wat met maatschappen en tijdelijke verenigingen? Wat met de aansprakelijkheid van de bestuurders? Wat is het belang van een goed financieel plan? Etc.
Finaal nemen we de nieuwe insolventiewet onder loep. Die moet faillissementsprocedures, definities en rechtshandhavingsbepalingen moderniseren en samenhangender en bevattelijker maken.
tags: vennootschapsvormen / nieuw / geens / maatschap / bv / ondernemer
Waarom kiezen voor een warmtepomp? (pdf)
20-11-2018
BiM binnen overheidsopdrachten. Wat moet u weten als architect? (pdf)
29-10-2018
Architectenbureaus die verder denken dan vandaag, kunnen niet aan BIM voorbij. Een meer geïntegreerde samenwerking tussen alle bouwpartners is de enige weg naar de toekomst.
Maar geldt dit ook voor overheidsopdrachten? Is BIM opgenomen in de overheidsopdrachtenwet? En is een geïntegreerde (BIM)samenwerking mogelijk vanaf de aanvang van het ontwerp?
Op deze infosessie getuigt ir.-arch. Paulus Present over zijn BIM ervaringen in de praktijk.Aansluitend schetst mr. Christophe Lenders de juridische context. Afsluitend brengt Tim Lemoine de laatste ontwikkelingen rond de taken en verantwoordelijkheden ten gevolge van het BIM-proces. En een stand van zake rond de BIM-referentiedocumenten.
De nieuwe verzekeringsplicht (pdf)
20-06-2018
Van klassieke driehoeksverhouding naar hedendaagse samenwerkingsvormen (pdf)
16-02-2018
Meester Christophe Lenders van GSJ-advocaten schetst de evolutie van de klassieke driehoeksverhouding aannemer/architect/opdrachtgever naar de hedendaagse samenwerkingsvormen voor de realisatie van architectuur.
S-LAB: wat is de impact van het schilpeil op uw ontwerp? (pdf)
01-12-2017
De jaarwisseling staat garant voor het introduceren van nieuwe regelgevingen. Zo zijn er binnen het domein van de EPB-regelgeving de verstrenging van het E-peil naar E40 en de introductie van het S-peil.
Het Schilpeil (S-peil) komt er ter vervanging van het K-peil en de netto-energiebehoefte. Concreet betekent dit dat voor bouwvergunningen aangevraagd vanaf januari 2018 geen K-peil meer van toepassing is.
Het eerste deel van deze infosessie geeft een overzicht van de wijzigingen binnen de EPB-reglementering. Aansluitend wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden toegelicht waarmee rekening te houden tijdens het ontwerp om het gevraagde S-peil te behalen
Creatief ontwerpen met baksteen (pdf)
22-11-2017
Outstanding esthetisch beton - Hoe het verschil maken met architectonisch beton? (pdf)
25-10-2017
Beton kan veel, ook op esthetisch vlak. Hierbij neemt architectonisch beton, naast de zuiver structurele toepassingen, meer en meer een belangrijke plaats in.
Een detail, een mini-project, een villa of prestigieuze gebouwen. Op elke schaal maakt architectonisch beton het verschil. De vele combinatiemogelijkheden van betontechnologie, granulaten, pigmenten, bekistingstechnieken, nabewerkingen, … maken er telkens iets uniek van.
Tijdens deze infosessie gaan we aan de hand van realisaties kijken naar de achterliggende techniek.
Hoe wordt het effect bekomen?
Welke technieken zijn toegepast opdat het esthetisch beton ook zijn dragende en bouwfysische functies correct vervult?
Voor de verspreiding van onze kennis werkt NAV samen met: